AK Parti'den Flaş ' Partili Cumhurbaşkanı ' Açıklaması

AK Parti'den Flaş ' Partili Cumhurbaşkanı ' Açıklaması

Reuters'e konuşan üst düzey yetkili Ak Partili isim, Partili Cumhurbaşkanı'nın önünü açacakları açıklaması yaptı.

AK Parti'de partili cumhurbaşkanı formülü ağırlık kazandı. AK Partili bir yetkili gerekli anayasa değişikliği teklifini Haziran ayında vereceklerini belirtti. Reuters'e konuşan üst düzey AK Parti'li yetkili siyasetin en önemli gündem maddesi olan başkanlık sistemiyle ilgili çok önemli açıklamalarda bulundu.

10052016MEDYAEGEAICAKP

"TEKLİFİ HAZİRAN ORTASINDA SUNACAĞIZ"

AK Partili yetkili yaptığı açıklamada, "Partili Cumhurbaşkanı'nın önünü açacak yasa teklifini Haziran ortasında Meclis'e sunacağız" dedi.

PARTİLİ BAŞKANLIK SİSTEMİ İÇİN NE GEREKİYOR?

Partili cumhurbaşkanlığında ise Anayasada yapılacak küçük çaplı değişiklikler yeterli olacak. Yaklaşık 10 maddenin değiştirilmesi ile Anayasanın partili cumhurbaşkanlığı sistemine uyumu sağlanabilecek. "Cumhurbaşkanı'nın nitelikleri ve tarafsızlığı" başlığını taşıyan Anayasa'nın 101'inci maddesi kilit konumda "Cumhurbaşkanı seçilenin varsa partisiyle ilişkisi kesilir" cümlesi Anayasa'dan çıkarılırsa Partili cumhurbaşkanlığının önünde engel kalmıyor. Değişiklik hayata geçerse Cumhurbaşkanı aynı zamanda partisinin de genel başkanı olmaya devam edecek.

Sistem, Başkanlık sistemi ile parlamenter sistemin karışımı... Cumhurbaşkanı halk tarafından seçiliyor. Aynı zamanda yürütmenin de başında yer alıyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.