AK Parti'li Çalışkan'dan çarpıcı faaliyet raporu açıklaması

AK Parti'li Çalışkan'dan çarpıcı faaliyet raporu açıklaması

Balçova Belediyesi AK Parti Meclis Üyesi Erhan Çalışkan, Nisan ayı olağan meclisinde, belediyenin son 4 yıldaki çalışmalarını ve eksik bilgi içerdiğini belirttiği faaliyet raporunu eleştirdi.

Balçova Belediyesi AK Parti Meclis Üyesi Erhan Çalışkan, Nisan ayı olağan meclisinde, belediyenin son 4 yıldaki çalışmalarını ve eksik bilgi içerdiğini belirttiği faaliyet raporunu eleştirdi. Çalışkan, belediyenin şeffaf olmadığını ve hukuka aykırı işler yaptığını savundu.

Balçova Belediyesi Nisan ayı Olağan Meclisi’nde konuşan Ak Parti Meclis Üyesi Erhan Çalışkan, şunları söyledi: “5 yıllık görev süremizin 4 yılını doldurduk. Balçova Belediye başkanının hazırlattığı, Balçova’nın sorunlarını çözdüğünü ve başarılı bir belediye yönetimi olduğunu iddia eden faaliyet raporu hepimize dağıtıldı. Yasanın amir hükmü olmasına rağmen elimizdeki faaliyet raporunda belediyenin borçları ve Agamemnon A.Ş. hakkında tek kelime yer almıyor. Belediyenin borcu ne kadar, ne kadar faiz ödüyor ve bu borçların nedeni nedir? Şirket hangi işleri yapıyor? Zarar ediyor mu? Kaç kişi çalışıyor? Sermayesini nasıl kullandı? Belediye ile mahsuplaştı mı? Şirketin borcu var mı? gibi bilgileri göremiyoruz. 4 yılını doldurmuş tecrübeli bir belediye başkanının yukarıda belirttiğim hususların yer almadığı eksik bilgi içeren bir faaliyet raporunu meclise sunmasını yadırgıyorum.”

whatsapp-image-2023-04-10-at-18-09-33-1.jpeg

Çalışkan, belediyenin borçlarına dair tespitlerini şu şekilde açıkladı: “Belediyenin ana para olarak bilinen borcu 130.871.993 liradır. 13 yıldır ödenmeyen Kültür Varlıkları Katkı Payı’nın faizi Belediye kayıtlarında 13.870.927 lira olarak gözükmektedir. Yapılandırılmamış vergi ve SGK borçları ile ilgili güncel faizin ne kadar olduğu bilinmemektedir. Çünkü faiz miktarı ödeme yapacağınız gün belli olmaktadır. Buradan da anlaşılacağı üzere Belediyenin kesin olarak bilinebilen borcu 144.742.921 liradır. Faizler eklendiğinde bu borcun 180 milyon lirayı aşacağı tahmin edilmektedir. Belediye borçlarının 130.871.993 lira olan anaparasını bugünkü reel değere taşıdığımız zaman 500 milyon lirayı aşan bir rakam ortaya çıkmaktadır. Şimdi soruyorum; 15 senelik Mehmet Ali Çalkaya 4 senelik Fatma Çalkaya yönetiminde bu paraları ne yaptınız? Bu paraları nereye harcadınız? Balçova’nın hangi sorununu çözdünüz?”

"YASALARA AYKIRI DAVRANIYORSUNUZ"

AK Partili Çalışkan sözlerini şöyle sürdürdü: “Faaliyet raporu 14. Sayfada norm kadro ve personel durumunu veriyorsunuz. Toplam norm kadro 352, mevcut çalışan sayısı 178, boş kadronuz ise 174 olarak görünüyor. 2022 yılında 11 adet geçici işçi ve 241 Agamemnon A.Ş. personeli ile birlikte Belediye çalışanlarının sayısı 430’a ulaşıyor. Yani Balçova Belediyesi kadro fazlası 78 personel ile hizmet veriyor. Belediye personel bütçesi bütün yasal mevzuatlarda belirtilen limitleri aşmasına ve de norm kadro fazlası personeli olmasına rağmen 2022 yılında 23 personeli daha işe alıyor. 2022 yılında 1.321.505 TL bu 23 personel için ödeme yapıyor. 5393 sayılı kanunun 49. maddesinin 8.fıkrasında ‘Yıl içerisinde aylık ve ücretlerde beklenmedik bir artışın meydana gelmesi sonucunda personel giderlerinin söz konusu oranları aşması durumunda, cari yıl ve izleyen yıllarda personel giderleri bu oranların altına ininceye kadar yeni personel alımı yapılamaz. Yeni personel alımı nedeniyle bu oranın aşılması sebebiyle oluşacak kamu zararı, zararın oluştuğu tarihten itibaren hesaplanacak kanunî faiziyle birlikte belediye başkanından tahsil edilir’ diyor. Faaliyet raporunda yazıyor mu norm kadro fazlası ile çalıştığınız? Bununla ilgili yasalara aykırı davrandığınız yazıyor mu? Tabii ki yazmıyor."

KAÇAK YAPI VE YAPI KONTROL ELEŞTİRİSİ

Çalışkan, Balçova Belediyesi İmar Müdürlüğü ve Fen İşleri Müdürlüğü’nün faaliyetleri ile ilgili ise şu eleştirileri yaptı: “Balçova’da 831 adet kaçak yapı olduğu ve 2022 yılında Belediyenin yıkım için ihale yapmadığını, diğer kamu kurumlarından yıkım için iş makinası talep etmediğini, kiralık iş makinalarının da hiç vakti olmadığı için yıkım yapmadığınızı yazdınız mı? Yazmadınız çünkü belediyenin yıkım için parmağını kıpırdatmadığını bal gibi biliyorsunuz. 2012 Yılında Yapı stok envanteri çalışması yaptınız. Yaptığınız bu çalışmada 7628 adet yapıyı kontrol ederek kayıt oluşturdunuz. Bu çalışmada yapılardan %32’si iyi %46’sı orta %23’ü kötü olarak sınıflandırılmıştır. Bu çalışmada 2038 adedi yığma 630 adedi betonarme olmak üzere toplam 2668 binanın projesi olmadığını tespit edildi. Kötü olarak sınıflandırılan bina sayısı 1754. Bu çalışmaya konu olan konutlarla ilgili ne geçmiş faaliyet raporlarında, ne de 2022 faaliyet raporunda ve web sitenizde son durumun ne olduğu ile ilgili tek bir kelime yok. Bu verileri açıklamadığınız için kötü durum da olan birçok binayı sahipleri sattı ve gitti. Satın alan insanlar bu binanın durumunu bilmeden inanılmaz paralar ödediler. Yazık değil mi bu insanların parasına? Bu mudur şeffaflık, bu mudur hukuka uygunluk. Sayın başkan siz kavramları sizin işinize yaradığı sürece dillendiriyorsunuz. Bu kavramların size engel teşkil ettiğini düşündüğünüz an şeffaflığı kenara bırakıyor hukuka uygunluğu unutulup yasal mevzuatı kolayca çiğniyorsunuz. Faaliyet raporunun yasal mevzuata uygun olmayışı ve şeffalıktan uzak hazırlanmış olması, yapılan faaliyetlerin etkinlik ve verimlilikten uzak olması nedeniyle Ak parti grubu olarak red oyu kullanacağımızı ifade ederek sözlerime son veriyorum.”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.