AK Partili Hızal ve Yıldız'dan 'yargı' uyarısı!

AK Partili Hızal ve Yıldız'dan 'yargı' uyarısı!

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nde Yeşildere EXPO planları meclisteki tansiyonu yükseltti. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’den eleştirilere net bir cevap geldi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Ağustos ayı Olağan Meclis Toplantısı 2’nci oturumunda AK Parti ve CHP grubu Yeşildere’de düzenlenmesi planlanan EXPO 2026 planlara yapılan itirazlar noktasında karşı karşıya geldi. AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal ve AK Parti Grup Sözcüsü Hakan Yıldız’dan ‘yargı’ uyarısı geldi. Eleştirilerin ardından İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer hem EXPO’nun önemine tekrardan değindi hem de neden bu yerin seçildiğine açıklık getirdi.
Yıldız, “Bin 300 vatandaş mağdur oldu”
AK Parti Grup Sözcüsü Hakan Yıldız, bölge halkının mağdur edildiğini dile getirerek, “Buranın planları 2000’li yılalar ait. Zayiatları yüzde 70’lere varan bir yerde sadece ada ve aprele bazında düzenlemeler yapıyoruz. Biz bu planlara ilişkin doğabilecek sorunları aktardık bizler sorduğum sorulara net cevap alamadık ve karar yine hızla geçti. Vatandaşların itirazı oldu. Siz oradaki 9 mahalle muhtarıyla toplantı yaptınız. Kaygıları çok açık. Kentsel teknik altyapı analizleri ve böğe ulaşım analizleri gibi noktalar eksik. Bütün planlama hiyerarşisine bakarsak 1/25 binlik planlara uymuyor. Biz bu çekincelerin hepsini aktardık. Ancak hiçbiri giderilmedi. Oradaki vatandaşlarımızın üzüntü ve sıkıntıları var. Siz onların taleplerini aldınız. Sonra 400 konut ve belediyenin oradaki arazisinde konut yapılacağı söyleniyor. Oradaki insanların basit bir talebi var. Sizler yıllardır yerinde dönüşümü savunuyorsunuz. Burada bir vatandaşı yerinden etmeyeceğiz dediniz. Orada bin 300 vatandaş mağdur” dedi.
“Bu Konak’a yapılan bir haksızlık”
Bu alana ciddi itirazlar geleceğinin altını çizen Yıldız, “Sizin açıklamanızdan çok daha önce Sayın Çevre Bakanı oradaki çarpık kentleşmeyi gidermek adına açıklamaları olmuştur. Orada 40 yıldır dere yatağında yaşayan insanlar var. Nereye gidecekleri, nerede oturacakları belli olmayan hak sahipliği belli olmayan bir plana zorluyorsunuz oradaki vatandaşları Bu Konak’a yapılan bir haksızlıktır. Bu planın bu şekilde hayata geçmesi çok ciddi sorunları beraberinde getirecek. EXPO için çok yanlış bir yer seçildi. Sonuç itibariyle karneniz sıkıntılı. Bu karneyle EXPO maalesef hayata geçirilmeyecek. Planın teknik olarak bir sürü kusuru var. Ama bizim söylediklerimiz havada kalıyor. Eleştirilerimiz dikkate alınmıyor. Buradaki beklenti çok daha karmaşık hale döndü” dedi.
Kökkılınç, “EXPO 2026 çok kıymetli bir organizasyon”
CHP Grup Sözcüsü Nilay Kökkılınç ise oradaki alanda kesinlikle yerinde dönüşüm yapılacağını vurgulayarak, “EXPO 2026 çok kıymetli bir organizasyon. Yeşildere İzmirlilerin çok rahatsız olarak gördüğü bir görünüme sahip. Oradaki vatandaşlalar da sağlıklı koşullarda yaşamıyor. Buranın dönüşüme ihtiyacı var. Biz Büyükşehir olarak yerinde dönüşümü ve hak sahipleriyle uzlaşıyı öngördük. Burada da farklı ir şey olmayacak. 35 dönümde dönüşüm 100 dönümde de EXPO alanı yapılacak. Planlar plan tekniğine tamamen uygun yapıldı” görüşünü aktardı.

ozgur-hizall.jpg
Hızal, “Yangından mal kaçırıldı”
AK Parti Grubu’nun EXPO’ya karşı bir görüşü olmadığını savunan AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, şunları söyledi:
“İzmir için kangren mesele haline elmiş Yeşildere’nin dönüştürülmesine de karşı değiliz. İBB’nin yapmak istediği bu tarz dönüşüm ve organizasyonlarla alakalı şöyle bir algıya izin vermeyiz. ‘Biz yapmak istiyoruz; ama siz engel oluyorsunuz’ algılarını da kabul etmiyoruz. Biz burada teknik sorunlar olduğunu söylüyoruz. EXPO 2026 için bu alanda yapacağınız çalışma takvimsel olarak çok kısa bir süre. Burada ciddi bir kamulaştırma bedeliyle karşı karşıya kalacaksınız. Biz niyet okuması yapmıyoruz ama geçmişteki performansınızdan geleceği kurgulayabiliyoruz. 2026’ya geldiğimizde muhtemelen bizi engelliyorlar gibi manipülatif açıklamalarla karşı karşıya kalacağız. Buraya yapılan itirazların tamamı değerli. Bu itirazları biz komisyonlarda çok kısa bir sürede geçilirdi. Planların hazırlanması ve itirazların değerlendirilmesi hızlı oldu. Yangından mal kaçırılırcasına bu noktaya getirildi. Bu durum EXPO’nun yapılmasına da sorun çıkaracak, engel olacak.”
Önal, “Yorumlar siyasi”
İmar Komisyonu Başkanı İrfan Önal ise, “Yorumları siyasi olduğunu düşünüyoruz. O dönemde itiraz ettikleri noktaların kendilerinden değil bakanlıktan geldiğini gördük. Biz 700 milyonluk kamulaştırma öngördük. Bunu boş bir alanda da yapabilirdik. Ama sizin öngörünüz sayesinde EXPO’yu 2000’li yıllardan itibaren dönüştürülememiş alanı dönüştürmek için kullanıyorsunuz. Vatandaşın mağduriyeti var deniliyor. Belediye vatandaşın mağduriyetini zaten çözecek. Belediye vatandaşın 1 metrekaresine mi çökecek? EXPO oradaki dönüşümde bir katalizör olacaktır ve dönüşümü hızlandıracaktır” dedi.
Batur, “2026’da yeni bir Kültürpark yaratılacak”
Konak Belediye Başkanı Abdül Batur da gelen eleştiriler sonucunda bu konuda İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bir vizyon ortaya koydu ve bu alanda bir EXPO düzenleme noktasında çalışma kararı alındığının altını çizerek, “Biz de o bölgedeki insanlar ve bu yapılaşama adına sevindik. Çünkü oradaki insanların mutlu bir yaşam sürmediğini biliyoruz. Arkadaşlarımız bu çalışmalara ilişkin bazı gerekçeler ortaya koyuyorlar. Ama bu çalışmaları desteklemeleri gerekiyor. 2026’da yeni bir Kültürpark yaratılacak. Evet planın eksiklikleri olabilir ama kentsel dönüşümler sancılı başlar. Halkı ikna etmek ve detaylı bilgilendirmek gerekir” açıklamasını yaptı.
Soyer, “Cillop gibi bir yer bulabilirdik”
Yeşildere’de mağduriyet yaşanmayacağının sözünü veren Soyer son olarak şunları ekledi:
“Mesele EXPO yapmak değildir. Şehir EXPO’yu alabilir, 6 ayda para da kazanabilir. Sonra da kapatır dükkanı gider. Dünyada başarılı ve başarısız EXPO’lar var. Başarılı olanlar EXPO’yu kenti için dönüşüm alanı olarak kullananlardır. Biz EXPO’ya talibiz. Aldık. 6 ay İzmir’in bütçesine ve esnafına kazandıracağız. Biz yangından mal kaçırmaya değil, yangını söndürme telaşındayız. 10 yıllardır insanların perişan olduğu, İzmir’in kalbindeki alandan bahsediyoruz. İkinci bir Kültürpark kazandıracağız. Bunun sosyolojik sonuçları da var. Biz dokuz muhtarımızla toplantı yaptık. İlki sıkıntılı geçmişti ama ikinci toplantı alkışlarla geçti. Biz onların mağduriyeti üzerinde bir şey yapmak istemeyiz. Biz orada hiçbir kimseyi mağdur etmeyeceğiz. Şehrin bir kangrenini ve kanserli hücresini temizleyeceğiz. Oraya girmemek çok mümkündü. Cillop gibi başka yerler de bulabilirdik. Ama derdimiz o değil. Derdimiz bu şehrin sorununu çözecek bir kaldıraç olarak kullanmak EXPO’yu. Bizler bu kısa süreye rağmen yol almaya devam edeceğiz.”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.