Akciğer hastalıklarından kurtulmak mümkün!

Akciğer hastalıklarından kurtulmak mümkün!

Ekol Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Şenay Çitim, Akciğer hastalıklarında tanı konulması için yapılan Bronkoskopi hakkında bilgi verdi.

Bronskopinin güvenli bir tanısal yöntem olduğunu belirten Ekol Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Şenay Çitim, “Bronkoskopi, bronkoskop adı verilen optik bir aletle ağız ya da burundan girilerek ses tellerinin arasından ilerletilir ve hava yollarının net bir şekilde görülmesi sağlayan bir işlemdir. Anestezi eşliğinde uygulanması nedeniyle hastalar işlem sırasında ağrı hissetmez” dedi. 

uzm.-dr.-senay-citim_gogus-hastaliklari-uzmani.jpg

Bronkoskopi Uygulama Alanları

Genelde akciğer kanseri hastalarının patolojik tanısını koymak için biyopsi alınması ve evrelenmek için kullanıldığını belirten Uzm. Dr. Şenay Çitim, “Bronkoskopinin diğer kullanım alanı akciğer grafisi veya tomografisi normal olan hastalarda hemoptizi (kanlı balgam), açıklanamayan özellikle tek taraflı hışıltılı solunum veya 3 haftadan uzun süren sebebi açıklanamayan öksürük gibi solunum semptomlarının sebebinin araştırılmasıdır. Diğer başlıca endikasyonları; akciğer grafisinde hacim kaybı (atelektazi), tedavi ile iyileşmeyen pnömoni (zatüre) hastalarında hava yolunu tıkayan mukus tıkacı veya endobronşial lezyon araştırılması, akciğer parenkim hastalıklarında (interstisyel akciğer hastalığı) akciğerin periferinden örnek alınmasında kullanılmaktadır. Her iki akciğer arasında mediasten denilen alandaki lenf bezlerinde büyümeye neden olan birçok hastalık (sakoidoz, lenfoma) tanısında ince iğne biyosi yapılması içinde bronkoskopi işlemi gerekmektedir. Bronşlar içine kaçan yabancı cisimlerin çıkarılmasında bronkoskopi önemli bir değere sahiptir. Bazı hastalıklarda bronşları dolduran ve hastada solunum sıkıntısı yaratan yapışkan ve koyu salgılar bronkoskop aracılığıyla aspire edilerek hastanın rahatlatılması sağlanır. 40 yaş üzeri, sigara içen bir hastada 4-6 haftadan fazla süren öksürük ve özellikle öksürüğün karakter ve sıklığında değişiklik olması, bronşlar içinde gelişen bir hastalığın habercisi olabilir. Akciğer grafisi normal bulunsa dahi bronkoskopi yapılmalıdır. 40 yaş üzeri, sigara içen bir hastada, özellikle aynı bölgede tekrarlayan veya geç düzelen zatürre durumunda bronkoskopik inceleme yapılmalıdır.  Son dönemlerde uygun KOAH hastalarında uygulanan bronkoskopik broncho muco cleaner balon uygulama yöntemi ile hava yolları tek tek temizlenir, tıkalı olan alanlar açılarak hastaların ilaç tedavisinden daha fazla fayda görmesi ve oksijen ihtiyaçlarında azalma sağlanmaktadır.

Bronkoskopi İşlemine Hazırlık

Eğer doktorunuz gerek görürse, işlemden bir gün önce hastaneye yatmanız ve tetkiklerinizin yapılması gerektiğini belirten Uzm. Dr. Şenay Çitim, “İşlemden 6 saat önce yemeyi ve içmeyi kesmelisiniz. Düzenli kullandığınız ilaçlar konusunda doktorunuza ya da hemşirenize mutlaka bilgi veriniz. Bildiğiniz ilaç alerjiniz varsa bildirmeyi unutmayınız. Bronkoskopi, lokal anestezi altında kolayca uygulanabilen ve hasta tarafından rahat tolere edilebilen bir işlemdir. Öncesinde size bir ön tedavi uygulanacaktır. Bu tedavinin amacı, salgıları azaltmak ve sizin hafif uykulu hale gelmenizi sağlamaktır. İşlem oturur veya yatar pozisyonda burun veya ağızdan uygulanır. İşlem soluk alış verişinizi engellemez, rahatça nefes alıp vermeye devam edebilirsiniz. İşlem ortalama 20-30 dakika kadar sürer. Bronkoskopi sırasında kan basıncınız, nabız ve kandaki oksijen seviyeniz sürekli izlenecektir.

İşlem Sonrası

İşlemden sonra yarım saat dinlenme odasında gözlem altında hasta dinlendirilir. Boğaz bölgesi uyuşmuş olduğundan 2 saat boyunca yemek ve sıvı gıda almaması önerilir. Boğazda hafif bir ağrı hissi, ses kısıklığı olabilir ve hafif bir ateş görülebilir. Bu yakınmalar kısa sürede tamamıyla düzelir. İşlem sonrası genellikle aynı gün eve taburcu edilebilir.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.