Akgerman: “AB haksız tutum sergiliyor”

Akgerman: “AB haksız tutum sergiliyor”

"Avrupa Parlamentosu’nun kararı siyasidir”

Batı Anadolu Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (BASİFED) Yönetim Kurulu Başkanı Levent Akgerman, Avrupa Parlamentosu’nun (AP) aldığı “Türkiye ile üyelik müzakerelerinin askıya alınması” kararını sert sözlerle eleştirdi. Kararın siyasi olduğunu belirten Akgerman, “Hükümetimizin bu kararı siyasi açıdan reddetmek en doğal hakkıdır” dedi.

AP’nin Türkiye aleyhinde aldığı tavsiye niteliğindeki karara, bir tepki de BASİFED Yönetim Kurulu Başkanı Levent Akgerman’dan geldi. AP’nin Türkiye’deki referandum sonrası süreci iyi değerlendiremediğini belirten Akgerman, “Kasım 2016 ayında alınan müzakereleri dondurma tavsiye kararının üzerine bu kararın alınmasından, AP’nin Türkiye'nin referandum sonrası reform çabalarını yeterince değerlendirmediği anlaşılmaktadır. Bu yönden, Almanya'da yaklaşan seçimler de göz önünde bulundurulduğunda; iki tarafın da iç siyaset kaygılarının dış ilişkilere gittikçe hakim olan rolünün etkisinin arttığını üzülerek görüyoruz” dedi.

OHAL kaldırılmalı

Türkiye’de 20 Temmuz 2016’dan bu yana süren OHAL sürecinin de belirlenen bir tarihte kaldırılması gerektiğine dikkat çeken Akgerman, “Avrupa Konseyi üyesi olan Türkiye'nin yargı reformu ve referandumda kabul edilen anayasa değişikliklerinin Venedik Komisyonu kriterlerine göre ele alınması gereğine yürekten katılmaktayız. Ayrıca ülkemizde idam tartışmalarının da artık son bulmasını umuyoruz. Referandum sürecinde AGİT'in tespit ettiği ihlallerin açığa kavuşturulması gerektiği de aşikardır. Terörle ilgili tüm gerçekler ortada olsa bile, insan hakları başlığında almamız gereken mesafe ortadadır ve bizi muhasır ülkeler seviyesine gelmekten alıkoymamalıdır. Bu yönde OHAL'in ileride hedeflenecek bir tarihte kaldırılması ve o hedefe yönelik planlama yapılması sadece insan hakları yönünden değil, dış dünya ile ekonomik bağlarımızın yeniden sağlamlaştırılması ve cari açığımızın finansmanında bir numaralı etken olan yabancı yatırımların artması ihtiyacı yönünden de ülkemize katkı sağlayacaktır” diye konuştu.

Suriye hatırlatması

Türkiye’nin Suriye krizinde en çok sorumluluk üstlenen ülke olduğunu hatırlatan ve AP’nin bu yöndeki kararını ise olumlu bulduklarını belirten Akgerman, “Göçmenlerle ilgili Türkiye’nin son dönemde gösterdiği üstün çaba bizzat Avrupa Konseyi tarafından övgü ile teyit edilmiştir. Suriye'de meydana gelen insanlık krizi ile ilgili ülkemiz maddi ve manevi en çok çaba harcayan ülkedir. AP’nin bu yönde fonların artırılması tavsiye kararı olumludur” diye konuştu.

Kıbrıs konusunda haksız tutum var

Kıbrıs konusunda Avrupa Birliği’nin Türkiye aleyhine haksız bir tutumu olduğunu da belirten Akgerman, “Kıbrıs ile ilgili, Annan planından beri Türk tarafına takınılan haksız tutum bu rapor ile teyit edilmiştir. Birleşme yönünde irade gösteren Türk tarafı, Rum kesiminin Annan planını veto etmesine rağmen Kıbrıs'ın AB'ye tam üye yapılması ile cezalandırılmış, şimdi de Türk tarafının kalan tek güvencesi Türkiye Cumhuriyeti ordusunun Kuzey Kıbrıs’tan çekilmesi ve kapalı olan Magosa'nın açılması talebi ile karşı karşıya bırakılmıştır. Bu konunun Türkiye'nin AB ile üyelik görüşmelerini doğrudan ilgilendiren bir sorumluluğu yoktur. Türk Ordusu, Kıbrıs’tan hiçbir koşulda askerini çekmemelidir” dedi.

AP kararının, güncellenmesi gündemde olan Gümrük Birliği müzakerelerinde Türkiye'nin elini zayıflatma amaçlı olduğu değerlendirmesinde bulunan Akgerman, “Bu yönde hiçbir baskı olmadan gümrük birliği müzakerelerinin en yakın zamanda başlatılmasını beklemekteyiz” diye konuştu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.