Akıllı Şehirler Çalışması, Vatandaşların Beklentilerine Işık Tutuyor

Akıllı Şehirler Çalışması, Vatandaşların Beklentilerine Işık Tutuyor

Akıllı şehir projeleri tüm dünyada şehir yaşantısını iyileştirmeyi hedef alsa da pratikte uygulamalar her yerde değişiyor. 

Kurumsal bulut bilişim sektörünün liderlerinde Nutanix (NASDAQ: NTNX) sponsorluğunda The Economist Intelligence Unit tarafından hazırlanan “Şehir zekasına hız kazandırmak: Yarının insanları, şirketleri ve şehirleri” başlıklı rapor, dünyanın en büyük şehirlerinde vatandaşların ve şirketlerin akıllı şehir projelerinden neler beklediğini ortaya koydu.

Çalışmada, aralarında Londra, Amsterdam, Kopenhag, Dubai, Paris ve New York gibi şehirlerin bulunduğu 19 büyük şehirde yaşayan; içlerinde şirket yöneticilerinin de yer aldığı 7.700 kişiye yapılan anketin sonuçları analiz edildi.

Verilen yanıtlar şehirden şehre farklılık gösterse de genel olarak şehir sakinlerinin akıllı şehir girişimlerinden beklentisinin kamu hizmetlerini daha uygun maliyetli hale getirmesi olduğu ortaya çıktı. Şirketlerin ise kamu hizmetlerinde verimliliğin ve güvenilirliğin artmasını beklediği görüldü. Ayrıca her iki grubun da akıllı girişimlerin yaşama ve çalışma ortamlarını doğayla daha dost ve temiz hale getirmesini beklediği belirlendi. Kent sakinlerinin bireysel talepleri arasında yer alan yenilenebilir enerji seçenekleri, daha temiz hava ve su, daha verimli atık yönetimi ve akıllı enerji tarifeleri gibi taleplerin tümü vatandaşlar ve çalışanlar için daha yaşanabilir ortamlar sunulmasını hedefliyor.

Çalışmada elde edilen önemli bulgular arasında şunlar yer alıyor:

Gelişmiş ve gelişmekte olan şehirlerin öncelikleri birbirinden farklı. Johannesburg, Mumbai ve Sao Paulo gibi gelişmekte olan yerlerdeki akıllı şehir çözümlerinde işsizlik, suç, kirlilik ve çöp toplama gibi sorunlarına öncelik veriliyor. Gelişmiş bölgelerdeki şehirlerde ise toplu taşıma verimliliği, trafik ve uygun fiyatlı hizmetler gibi konulara öncelik veriliyor.

Büyük teknolojiler için büyük hayaller. Gizlilik skandalları, iş kesintileri ve diğer faktörler nedeniyle medyada olumsuz haberlere konu olan büyük teknoloji şirketlerine bugünlerde daha ihtiyatla yaklaşılsa da insanların çoğu, yaşadıkları şehirde akıllı şehir girişimlerinin yapılmasını istiyor. Vatandaşlar bu girişimlerin yeni iş fırsatları doğuracağını düşünürken yöneticiler ise bu tür projelerle yeniliklerin ve pazar fırsatlarının çıkacağını umut ediyor.

Şehir zekası için belirli verilerin talep edilmesi gelişimin önünde engel olmamalı. Araştırmaya katılan şirketlerin üçte ikisinden fazlası (%70), açık devlet verilerine erişmenin başarıya ulaşmaları için hayati önem taşıdığını dile getirdi. Yöneticilerin %69’u akıllı şehirlerin avantajları için daha fazla veri paylaşmaya sıcak baktığını söyledi. Çoğu kent sakini de akıllı kamu hizmetleri için devletle daha fazla veri paylaşmaya hazır olduğunu belirtti. Bunların bazıları bu hizmetler için gizlilikten ödün vermeye de razı olduğunu açıkladı. Üçte ikilik (%66) bir kesim, yüz tanıma teknolojisinin suçla mücadele için kullanıldığında zarardan çok fayda sağladığına inandığını söyledi.

Akıllı şehirlere yönelik bazı beklentileri karşılamak zor. Araştırmada görüşülen uzmanlara göre, vatandaşların daha fazla iş imkanı ve yöneticilerin daha çok iş yapma fırsatı gibi beklentilerinin akıllı şehir programlarıyla karşılanması zor. Toplu taşıma ve diğer hizmetlerin daha verimli ve temiz olması sağlanabilse de bu her zaman daha ucuz olabileceği anlamına gelmiyor. Şehir yöneticilerinin akıllı şehir girişimlerinden beklentileri iyi yönetmesi gerekiyor.

Çoğu mevcut ve planlanan şehir projelerinin altındaki teknolojiler pek uçuk olmasa da bunların günlük şehir yaşantısının temel sorunlarına çözüm bulması gerekiyor. Yaşadıkları yerlerdeki akıllı şehir girişimleri için en büyük önemi taşıyan teknolojilerin sıralanması istendiğinde, katılımcıların büyük bir çoğunluğu 5G, yapay zeka ve nesnelerin internetini seçti. Aynı sonuçlar şirketler için de geçerli oldu. Bu kategoride ayrıca veri analitiği ve bulut bilişim teknolojilerinin de önemli olduğu vurgulandı.

Nutanix Orta Doğu Bölgesi Satış Direktörü Aaron White, “Nesnelerin interneti ve yapay zeka gibi teknolojiler bir ‘Akıllı Şehir’ oluşturmada kritik role sahip. Nesnelerin interneti tabanlı çözümler akıllı şehirleri ışıklandırma ve şehir yönetim sistemlerini birleştirme gibi durumlarda kullanılabiliyor. Uç noktada yapay zeka destekli işlem gücü sunan yazılım tabanlı Nutanix Xi IoT çözümümüzle operasyonları sadeleştirip gerçek zamanlı iş analizleri sunarak, akıllı şehirleri daha da akıllı hale getirmede teknolojik öncülük yapmaktan gurur duyuyoruz. Nutanix şehirlerin veri merkezlerini ve sınır altyapılarını modernleştirmesine yardımcı oluyor. Bu sayede BT ekipleri bakım ve operasyonlardan çok yeniliklere odaklanabiliyor.” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.