Akkuyu Nükleer Santrali’nin temeli atıldı

Akkuyu Nükleer Santrali’nin temeli atıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100'üncü yılını enerji alanında tarihi bir eserle taçlandırmış olacağız"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Ülkemiz Rusya ile bilhassa Suriye'deki terör tehdidinin ve çatışmaların bir an önce sona erdirilmesi noktasında yakın işbirliği içindedir" dedi. 

Türkiye-Rusya-İran’ın Suriye zirvesi için Türkiye’ye gelen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde resmi tören ile karşılandı. Resmi karşılama töreninin ardından Erdoğan ve Putin, Cumhurbaşkanlığı Külliyesinin bahçesinden Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin temel atma törenine iştirak etti. Mersin'e telekonferans sistemiyle bağlantı yapılarak gerçekleştirilen temel atma töreninde konuşan Erdoğan, projenin gerek Türkiye'nin kalkınması gerekse Rusya ile enerji işbirliği adına tarihi bir an olduğunu belirtti. Akkuyu'nun temelini Putin ile atmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Erdoğan, "Ülkelerimizin özellikle son 15 yılda ikili ilişkilerde kat ettiği büyük mesafe geleceğimiz adına çok önemli bir referanstır. Bugün 7'nci toplantısını gerçekleştireceğimiz Üst Düzey İşbirliği Konseyi ilişkilerimizin geldiği seviyenin sembolü olmuştur. Ayrıca Rusya Federasyonu ile birlikte birçok stratejik projeyi de hayata geçiriyoruz. S-400 Hava Savunma Sistemleri, TÜRKAKIM Doğalgaz Boru Hattı ve Akkuyu Güç Santrali bunlardan bazılarıdır. Bunun yanında ülkelerimiz bilhassa Suriye'deki terör tehdidinin ve çatışmaların bir an önce sona erdirilmesi noktasında da yakın işbirliği içindedir" şeklinde konuştu. 

Türkiye'nin 2003-2017 yılları arasında ortalama 5,8 büyüme gerçekleştirdiğini anımsatan Erdoğan, 2017 yılında yüzde 7,4 oranında büyüme başarısı sergilendiğini aktardı. Cumhuriyetin 100'üncü yıl dönümü olan 2023 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olmayı hedeflediklerini ifade eden Erdoğan, "Bu durum enerjiye olan ihtiyacımızın da artması anlamına geliyor. Gerek petrol ve doğalgaz gerekse yenilenebilir kaynaklarda son 15 yılda daha önce hayali dahi kurulamayacak projeleri hayata geçirdik. Enerji güvenliğimizin geliştirilmesi hedefi doğrultusunda enerji sektörümüzün her alanında yatırımlarımız kesintisiz devam ediyor. Ülkemizin güvenli ve sürdürülebilir enerjiye sahip olacağı bir gelecek için yaptığımız planlamalar içinde nükleer enerji önemli bir yer tutuyor. Halihazırda dünyada 31 ülke kullandığı elektriğin önemli bir bölümünü faaliyette olan 450 nükleer santralden üretiyor. Hala 16 ülkede 55 nükleer santral de inşa halindedir. Bugün temelini attığımız Akkuyu ile bu sayı 56 oluyor, ilk reaktörünün 2023 devreye alınmasıyla Türkiye de nükleer enerji kullanan ülkeler ailesine dahil olmuş olacaktır. Böylece Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100'üncü yılını enerji alanında tarihi bir eserle taçlandırmış olacağız. Akkuyu, ülkemizin elektrik ihtiyacının yüzde 10’unu karşılayacaktır. Böylece petrol, doğalgaz ve kömüre dayanan enerji sepetimizi daha sağlıklı hale getirmiş olacağız. Bu santral enerji güvenliğimize katkı sağlarken, iklim değişikliği ile mücadelede de önemli bir rol oynayacaktır. Bu tecrübenin nükleer enerji alanında yetkin uluslararası çapta söz sahibi insan kaynağımızın yetişmesine de ciddi katkısı olacaktır. Şuan yüzlerce gencimiz Rusya’da alanda öğrenim görüyor. İnşallah bu gençlerimiz eğitimlerini tamamladıktan sonra ülkemize dönerek önemli görevler üstlenecektir" diye aktardı. 

Akkuyu Projesini hayata geçirmenin AK Parti hükümetine nasip olduğunu söyleyen Erdoğan, projeye karar verildiği andan itibaren, Putin başta olmak üzere tüm Rus bakanlarıyla çok yakın bir mesai harcadıklarını kaydetti. "Böylesine çetrefilli bir konuda kısa sürede mesafe almamızın sebebi, süreç boyunca iki tarafın ortaya koyduğu iş birliği ruhudur" diyen Erdoğan gece gündüz demeden çalışan her düzeyden yetkiliye teşekkür etti. Erdoğan, Rusya ile bölgesel konulardaki işbirliğini de arttırarak kararlılıkla sürdüreceklerini dile getirdi. 

"Kalifiye uzman yetiştirilmesinde işbirliği yapacağız" 

Törende konuşan konuk Devlet Başkanı Putin de, Akkuyu ile Türkiye'de sadece nükleer santralin değil, aynı zamanda yeni bir iş sektörü kurulduğunu ifade etti. Projenin Türkiye'nin ekonomisinde yeni bir dönemeç olduğunun altını çizen Putin, "Proje hem Türkiye hem de Rusya’da yeni iş yerleri kurulmasına vesile olacak. Ayrıca yüksek kalifiyeli uzmanların yetiştirilmesinde de iş birliği yapma fikrindeyiz. 2023 yılında ilk enerji blokunun devreye girmesini sağlamak istiyoruz. Türkiye’nin 100’üncü yıl dönümünde bunu yapacağız" diye konuştu. 

"10 bin kişilik istihdam olanağı" 

Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin temel atma töreninde konuşan Berat Albayrak ise, 1955 yılında başlayan nükleer yolculuğun bugün en önemli aşamasına gelindiğini ifade ederek, 63 yıllık rüyanın gerçekleşmesinden duyduğu gururu dile getirdi. 2010 yılında Rusya ile imzalanan hükümetler arası anlaşma ile bu alanda ilk somut adımın atıldığını söyleyen Albayrak, "Tarihi bir ana hep birlikte şahit oluyoruz. Bugün burada 20 milyar dolarlık maliyetiyle Türkiye Cumhuriyeti tarihinin gelmiş geçmiş en büyük projesinin temelini atıyoruz. Nükleer santraller sayesinde iklim ve mevsim koşullarına bağlı kalmadan 7/24 kesintisiz elektrik üreteceğiz. Üstelik bunu sıfır emisyon ile gerçekleştireceğiz. Sağlayacağı verimli enerjinin yanı sıra sanayiden tarıma, uydu haberleşmeden sağlığa kadar birçok alanda bugün Türkiye için enerji ve teknoloji alanında önemli bir miladı yaşadığımız açıktır. Akkuyu, bütün güvenlik standartlarına en uygun ileri teknolojiyle inşa edilecek son teknoloji bir santraldir. Akkuyu’da inşaatın başlamasıyla 10 bin kişilik istihdam olanağı sağlayacak, bunun yüzde 80’i de Türk çalışan olacak. Santral işletmeye alındığında ise 3 bin 500 kişi bu tesislerde çalışıyor olacak. Malzeme ve ekipmanların büyük bir kısmı Türk şirketleri tarafından tedarik edilecek, sanayimize iş imkanı sağlayacak. Bu kapsamda eğitim alması için Rusya’ya gönderdiğimiz 248 öğrencimizden 35’i eğitimlerini tamamlayarak ülkemize geri döndü. Öğrencilerimiz bilgi ve tecrübeleriyle çok önemli rol oynayacaktır. Biz bu pırıl pırıl kardeşlerimize inanıyoruz. İnanıyoruz ki ülkemiz bu teknolojiyle, dünya ile rekabet edecek güce ulaşacaktır" ifadelerini kaydetti. 

Konuşmaların ardından Akkuyu’ya canlı olarak bağlanıldı ve ilk harç için Mersin’den butona basıldı. 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.