Aktiffelsefe Kültür Derneği'nden Japon Mitolojisi!

Aktiffelsefe Kültür Derneği'nden Japon Mitolojisi!

İzmir Devlet Opera ve Balesi sanatçılarının müzik dinletisinden sonra, Aktiffelsefe Güzelyalı Şubesi Başkanı Karen BEKTAŞ Japon Mitolojisini anlattı.

Mitolojinin birçok kültürdeki örnekleri karşılaştırıldığında, temel olarak insanın içindeki kahramanı ortaya çıkarma çabasına yönelik olduğunu ve insanı aktardığını belirtti. Bununla birlikte Japon Mitolojisinin özellikleri, yaratılış mitine ilişkin öğeler felsefi bakış açısıyla sunan Bektaş, bu çerçevede, “Japon mitolojisindeki hikayeler yazılı dil tarihine Japon ozanları aracılığı ile anlatılarak aktarılmıştır. Japon mitolojisi aynı zamanda kutsal tarih olarak kayıtlarında geçer. En iyi bilinen ve doğrudan insanların bilincinde karşılığını bulan sembol Güneş Tanrıçası olan Amaterasu ve onun geçtiği hikayelerdir. Japonya için Güneş kutsaldır, Japonya güneşin doğduğu adalar olarak geçer. Güneş yeryüzündeki her türlü yaşamın kaynağıdır. Her kültürün kendine ait sembolleri vardır. Güneş tüm kültürlerde önemli rol oynamış. İnsanın kendi içinde de yaşamın kaynağını bulması ile ilgilidir. Kendi içindeki Güneşi bulan insan mitlerde bir kahraman olarak karşımıza çıkıyor. İnsanın içinde de her zaman olayları, şeyleri daha iyiye götürmek isteyen bir kahraman uyumaktadır. Bu yüzden tüm kültürlerin mitolojileri bu konuda ilham oluyorlar” şeklinde ifadeler aktardı.

Çocuklarla Müze Atölyesinde 7- 10 yaş grubu çocuklara (25 çocuk katıldı) müzedeki eserler felsefi bir bakış açısıyla anlatıldı ve konuyla ilgili tiyatro ve oyunlarla mitolojik karakterler tanıtıldı.

Geleneksel Japon Resim Sanatı Ukiyo-e Sergisi de kendine özgü tekniklerle yapılmış olan eserlerle dikkat çekti. Aktiffelsefe yetkilileri, Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesindeki İzmir Tarih ve Sanat Müzesi Müdürlüğü ile yaptığımız görüşmeler sonucu, Kasım 2019 ile Mayıs 2020 arasında her ay düzenli olarak müzede etkinlikler yapmayı planladıklarını, bir sivil toplum kuruluşu olarak amaçlarının İzmir’in sahip olduğu kültürel, tarihi değerleri ve felsefi birikimleri halkımızla etkin bir şekilde paylaşmak, müzelerimize ve tarihimize ilgiyi artırmak ve ilkelerimiz doğrultusunda çalışmalar yapmak olduğunu, İzmir’deki şubelerin (4 Şube; Alsancak, Karşıyaka, Bornova ve Güzelyalı) işbirliği ile tamamen gönüllü çabalarla İzmir’deki kültür yaşamına katkı sağlamaya karar verdiklerini söylediler. 

MÜZEDE MİTOLOJİ etkinliği Mayıs ayına kadar her ayın ilk Cumartesi günü 14.00-16.30 saatlerinde yapılacaktır. 

Müzede Felsefe ve Mitoloji Etkinliği Programı

1 Şubat  2020    Sümer Mitolojisi- Gılgamış Destanı 
7 Mart     2020       Antik Yunan Mitolojisi- Demeter&Persephone 
4 Nisan 2020     Antik Mısır Uygarlığı ve Sembolleri ve Çocuklarla Felsefe Atölyesi
2 Mayıs 2020     Aztek Mitolojisi 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.