AKUT Başkanı Salcı isyan etti! Giysi Toplamada Sahtecilik Başladı!

AKUT Başkanı Salcı isyan etti! Giysi Toplamada Sahtecilik Başladı!

AKUT Arama Kurtarma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Recep Şalcı İzmir genelinde atık giysi toplama kutularına kendi isimlerini yazan firmanın sözleşmesi bitmesine rağmen sahtecilik yaparak giysi topladığını belirterek savcılığa başvurdu.

İzmir’deTürk Kızılayı’nın İzmir genelinde başlattığı atık giysi toplama projesini uzun bir süre yürüten Mundo Tekstil Mobilya Dayanıklı Tüketim İnşaat Sanayi Ticaret Limited Şirketi ve HM Farah Tekstil Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi ile sözleşmesi yenilenmeyince cadde, meydan ve bulvarlara yerleştirdiği kutuları kaldırılmadı. Kızılay’ın önce noterden ihtarname çektiği ve daha sonra hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunduğu firma bir hafta içinde tüm kutuların üzerindeki logoları AKUT Arama Kurtarma Derneği haline getirdi. 

adsiz_11.png

Kızılay, yeni yaptığı ihale ve sözleşme kapsamında giysi toplama ve yardım destek işini başka bir firmaya verirken şirkete ise alanları terk etmesi uyarısında bulundu Mundo Tekstil’in Kızılay’a alternatif olarak kullandığı AKUT Arama Kurtarma Derneği de duruma isyan etti. 

ec86a05f-d77b-441e-8cf0-11697a1ce334.jpg

İSMİMİZİ KULLANMAYIN!

AKUT Arama Kurtarma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Recep Şalcı yaptığı açıklamada daha önce Kızılay ile çalışan şirketin kendilerini kandırdığını anlattı. Şalcı, “Biz konuyla ilgili İzmir Büyükşehir Belediyesi başkanvekiliyle de görüştük. Süreci şöyle planlıyorduk; önce yerel belediyelerle sözleşme yapmak sonra da kutuları koymak. Bahsedilen firma bunu biraz üçkağıda çevirdi. Biz de durdurma kararı aldık. Kutuların toplatılmasını talep ettik. Araya pandemi süreci girdiği için kutuları toplayamıyorlar. Onlarla en son yaptığımız görüşmede ‘belediyelerle sözleşme yapmadan hiçbir yere kutu koymayacağız. Var olanları da toplayacaksınız’ dedik. Pandemi sürecinin ardından bayramdan sonra hemen kutuların tamamını toplatacağız. Resmi yazımızı belediyeye yazdık. Büyükşehir belediyesi ile de görüştük. Mutabakatı sağladık. Kutuları toplamazlarsa bizim ismimizi kutuların üzerinde kullanmaya devam ederse polise şikayet edeceğiz. Yasal yollara başvuru yapacağız” diye konuştu.

f21ece50-3497-4c2c-ac1f-2474090e4d96.jpg

BİZE ETİK GELMEDİ

Üzerinde “AKUT” logosu ve yazısı bulunan kutuların kesinlikle kaldırılması konusunda kararlı olduklarını da anlatan Şalcı, “Bu biraz yumuşak ve hassas bir süreç. Burada asıl parayı kazanan şirketlerdir. Kurumların isimleri kullanılarak para kazanılması, insanların niyetlerinin dışında işler yapılması söz konusudur. Çünkü insanlar ‘bağış’ olarak veriyor. Vatandaş fakirlere yardım gibi görüyor. Ama öyle değil. Bunların oradan alınıp satılması bize çok etik gelmedi” dedi. 

Firma ile yaptıkları görüşmede “bütün atık toplama kutularının üzerinde her şey şeffaf bir şekilde yazılacak” şartını getirdiklerini anlatan Şalcı, “Buradan para kazanıldığını, ne kadarının AKUT’a gittiğini, kimlere burs verildiğinin yazılmasını istedik. Biz ayrıca bazı STK’lara da toplanan paralardan bağış olarak verilmesini öngörmüştük. Bunlar olmayınca biz sözleşmeyi yapmadık” diye konuştu. 

f24106fa-447e-45a0-a9e0-95e2b74c64d7.jpg

MARKAMIZI RİSKE ATAMAYIZ

Firmaya, “üzerinde AKUT yazan tüm kutuları toplayın, adımızı da kullanmayın” uyarısını net bir şekilde yaptıklarını söyleyen Şalcı, “Bizim görüşmemizde beledilerle yapılacak sözleşmede AKUT ve şirket birlikte sözleşme yapacaktı. Bu sözleşme yapıldıktan sonra da şeffaf bir süreç yürütülecekti. Biz büyük bir markayız. Kimse kusura bakmayacak. Biz 3-5 kuruş için markamızı riske edemeyiz” dedi. 

1d2333dd-0211-4844-8636-1e1ae1696965.jpg

BU İŞE GİRMEK İSTEMİYORUZ

Süreç içinde kendilerini rahatsız eden bir takım gelişmelerin olduğunu anlatan Şalcı, “Biz şu ana kadar hep kurallar üzerinden gittik. Yasal olmayan bir şey olmasını istemedik. Valilik ve belediyeden izin almadan şirket bu kumbaraları yani kutuları buraya koyamaması gerekiyor. Yasal boşluktan yararlanıyorlar. Sözleşmeler olmadan biz bu işe girmedik. Bizim uzmanlık alanımızda böyle bir iş yok. Bu iş bize etik gelmediği için işe girmek istemiyoruz” diye konuştu. 

BİZİ KARŞI KARŞIYA GETİRMEK İSTİYOR

Türk Kızılayı ile AKUT arasında hiçbir problemin olmadığının altını çizen Şalcı, “Biz bu konuyu Kızılay yetkilileri ile görüştük. Kendilerine de açık bir şekilde ifade ettik. Firma bizi karşı karşıya getirerek bunu biraz tuhaf bir şekle sokmaya çalışıyor. Kızılay’ın İzmir şubesi yetkileriyle de görüştük. Bizim gerçekten paraya, maddi desteği ihtiyacımız var ama bu işin etik ve ahlaki yapılması gerekiyor” dedi. Kaynak: Ege'de Son Söz(Fatih Yapar)
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.