Alacak sigortası ihracatçılara can simidi oluyor

Alacak sigortası ihracatçılara can simidi oluyor

Küresel krizlerin yarattığı tahsilat sıkıntıları ihracatçıların ve imalatçıların Türk Eximbank’ın sigorta programlarına olan ilgisini arttırdı. 

Ege İhracatçı Birlikleri’nin Türk Eximbank ile düzenlediği webinarlar ile sigortaların bilinirliğini artırmaya yönelik çalışmalar hız kazandı. Bu hafta alacak sigortası masadaydı. İhracatçılar için alacak sigortasının kredi kadar önemli olduğuna değinen Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, “Eximbank’ın birkaç ülke hariç dünyanın her yerine ihracatta sigorta yapabilir olması büyük avantaj. Exim uygulamalarında ihracat sigortası teşvik edilmeli, daha cazip hale getirilmeli. Alacak sigortası, bugün yapılandan daha fazla kredi teminatı olarak kabul edilmeli, genele yaygınlaştırılmalı, zamanla da teminat mektubunun yerini almalı. Diğer eximlerin alacak sigortası programlarıyla iş birliği yapılmalı.” dedi.   

Eskinazi. “Kredi konusunda yurtiçinde diğer bankalarla yapılan iş birliğinin benzeri, Türkiye’de alacak sigortası yapan diğer eximlerle de kurulmalı. Yurtdışında, diğer ülkelerin eximleri ile alacak sigortası konusunda daha çok ve işlerliği olan iş birlikleri geliştirilmeli. Türk Eximbank, ihracatçılarımıza geçen yıla göre bu yıl yüzde 6 artışla 42 milyar dolar sağladığı finansman desteğiyle adeta ülke ekonomisi için kaldıraç görevi görmüştür. Katma değer odaklı üretimimiz, ihracattaki dinamizmimiz ile ülkemizi hak ettiği seviyelere hep birlikte taşıyacağız.” diye konuştu. 

-İhracat Kredi Sigortası, en basit tanımla, ihracattan doğan alacağın sigortalanmasıdır. Mal ve hizmet ihracatında ticari ve politik risklere karşı tahsilat güvencesi sağlanmakta olup söz konusu risklerden kaynaklanan zararlar Türk Eximbank tarafından tazmin edilmektedir. 

-Böylelikle firmalar ihracat kredi sigortasının yarattığı teminat mekanizması ile riskten arınmış ortamda faaliyet göstermekte, yeni ve tanımadıkları pazarlara güvenle açılmakta ve alıcılarına vadeli ödeme koşulları sunarak rekabet gücü kazanmaktadırlar. Söz konusu sigorta programlarından herhangi bir ön koşul olmaksızın tüm ihracatçı firmalar, ihracatlarını aracı firmalar üzerinden yapan imalatçılar ve sigortalı firmaların yurt dışında yerleşik iştirak firmaları faydalanabilmektedir.

Sigorta kapsamındaki ticari riskler; alıcının iflas etmesi, tasfiye kararı alması, konkordato ilan etmesi, borçlarını ödememesi veya ödeyememesi, ihracatçı firmadan kaynaklanmayan nedenlerle malları kabul etmemesi.

Sigorta kapsamındaki politik riskler; Transfer yasakları veya kısıtlamaları, alıcının ülkesinde meydana gelen savaş, ihtilal, iç savaş, isyan ve benzeri haller nedeniyle mal bedellerinin ödenmemesi, ithalat yasakları, kısıtlamaları veya müsaadelerinin iptali, alıcının ülkesinde ya da Türkiye sınırları dışında mallara el konulması veya benzeri haller, kamu alıcısının ödeyememe hali.

İhracat kredi sigortasının fonksiyonları; Teminat fonksiyonu, hizmet fonksiyonu, finansman fonksiyonu, ticari ve politik risklere karşı tahsilat güvencesi, alıcı firmalar ve ülkeleri hakkında risk analizi ve mevcut riskin izlenmesi, riskten alınmış alacaklarının iskonto edilmesi suretiyle finansman imkanı.

Alıcı limiti nedir?

Her bir alıcı için, ticari ve politik risklerle ilgili olarak sevkiyat bedellerinin ödenmemesi durumunda Türk Eximbank tarafından o alıcı için üstlenilen azami riski ifade eder. 

Tazminat işlemleri

Sigorta kapsamına alınan, ancak bedeli vade tarihinde alıcı firmadan tahsil edilemeyen alacaklar, vade tarihini takip eden 60 gün içinde, sevk edilen malların alıcı firma tarafından teslim alınmaması durumunda en kısa sürede, Türk Eximbank’a bildirilmelidir. 

Vade tarihinde alıcı firmadan tahsil edilemeyen alacakların vade tarihinin uzatılması konusunda Türk Eximbank’ın yazılı ön onayı alınmalıdır. 

Kapsam Dışı Ülkeler; Güney Kıbrıs Rum Kesimi, Ermenistan, Kuzey Kore. 

Geçici Kapsam Dışı Olan Ülkeler; Irak, İran, Libya, Lübnan, Sudan, Güney Sudan, Suriye, Türkmenistan, Venezuela, 

Spesifik ihracat kredi sigortası sevk sonrası risk programı; 

Tek bir satış sözleşmesine bağlı olarak, azami vadesi OECD düzenlemelerine paralel olarak değerlendirilecek katma değeri yüksek sermaye ve yatırım mallarına yönelik ihracatlardan doğacak alacakları, ticari ve politik risklere karşı teminat altına alınmaktadır. Söz konusu ihracat işlemi ile ilgili olarak Bankamızdan ve ticari bankalardan finansman temini imkânı sağlanmaktır.

Kısa vadeli yurt içi kredi sigortası 

Kısa Vadeli İhracat Kredi Sigortası Programı ile yurtdışı vadeli satışları sigorta altına alınan ihracatçıların, yurt içi satışlarının da Kısa Vadeli Yurt İçi Kredi Sigortası Programı ile teminat alınarak, ticari risklerden arınmış ortamda faaliyet göstermelerine ve ihracatlarını artırmalarına katkıda bulunmaktadır.

Yurt içi kredi sigortası işlemleri ile ihracatçıların, yurt içi müşterilerinden olan satış bedeli alacakları (cari hesap, çek ve senetli) ticari risklere karşı belirli limitler dahilinde güvence altına alınmakta olup, ticari risk, sebepsiz ödememe de dahil olmak üzere iflas, konkordato gibi durumları içermektedir. Yurt içi alacak sigortasında politik riskler kapsam dışındadır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.