Alexa Amazon’un başını derde soktu!

Alexa Amazon’un başını derde soktu!

Amazon’un ev içi akıllı asistanı Alexa, bir kullanıcının talep ettiği bilgileri başka bir kullanıcıya gönderdi, ortalık karıştı.

Amazon’un ev içi akıllı asistanı Alexa, Avrupa’daki GDPR düzenlemesine takıldı. Bir kullanıcının talep ettiği bilgiler, başka bir kullanıcıya gönderilince; cihazın, eve giriş çıkış saatinden, duştaki seslere bir çok mahrem bilgiyi kaydettiği belirlendi.

Alman basın kuruluşu C’T dergisinin ortaya çıkardığı skandal, şöyle gelişmiş: 

Avrupa Birliği’nde Mayıs 2018’de yürürlüğe giren Genel Veri Koruma Yönetmeliği (GDPR) kapsamında Almanya’daki bir Amazon kullanıcısı, geçen Ağustos ayında Amazon’daki kişisel bilgilerine ilişkin rapor istedi. Yasaya sözkonusu kullanıcının e-posta adresine yaklaşık boyutu 100 MB olan sıkıştırılmış bir dosya (zip) gönderildi.

Kendisine iletilen bu dosyayı açan kullanıcı, “.wav” formatında 1700 ses dosyasıyla karşılaştı. Üstelik bu dosyada ses kayıtlarının tercümelerine de yer verildi. Ancak işin ilginç yanı, sözkonusu kişi Alexa kullanıcısı olmadığı gibi kendisine gönderilen ses kayıtlarının da başka kişilere ait olduğunu fark etti.

100 MB’lik dosyayı inceleyen dergi, ses kayıtlarında bir kadın kullanıcının ne zaman eve geldiğini, ne zaman çıktığını; bir erkek kullanıcının ise duşta olduğu sırada bile ortamdaki sesin kayıt edildiğini ortaya çıkardı.
 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.