Ali Babacan: Devletin tarım politikasına ihtiyacı var

Ali Babacan: Devletin tarım politikasına ihtiyacı var

YouTube programlarında üm Süt Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD) Başkanı, çiftçi Sencer Solakoğlu'nu ağırlayan DEVA Partisi Lideri Ali Babacan, “Devletin bir tarım politikasına ihtiyacı var" dedi.

YouTube kanalında “Ali Babacan ile Bi’ Kahve” adlı bir program yapan DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, yeni konuğu Tüm Süt Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD) Başkanı, çiftçi Sencer Solakoğlu’yla tarımı konuşan Babacan şu ifadeleri kullandı:

“İlk 5 yılda Türkiye’deki tarımsal sulama projelerinin tamamını bitireceğiz. Rakamlar belli. Ne kadar para harcanacağı belli. Kanal İstanbul’un üçte biri kadar parayı harcadığınızda Türkiye’deki bütün sulama yatırımlarını bitirebiliyorsunuz. Barajlar, göletler, basınçlı su dağıtım sistemleri, yağmurlama, damlama… Tamamını 5 yılda tamamlayabileceğimizi hesap ettik.”

ali-babacan-depophotos-1-16-9-1609886021.jpg

‘Devlet plan yapmalı’

“Devletin bir tarım politikasına ihtiyacı var. Devletin hangi ürünle ilgili stratejisinin ne olacağını ortaya koyup bunu orta-uzun vadeli açıklayıp öngörülebilirlik getirmesi lazım. Devletin biraz kendini yorup plan, program yapması gerekiyor. Desteklerin önceden açıklanması gerekiyor. Çiftçi hangi ürünü ekeceğine karar vermeden önce hangi üründen ne kadar destek alacağını baştan bilmesi gerekiyor. Ve o desteği de hemen o yıl alması gerekiyor.”

‘Desteklerin önceden açıklanmalı ve hemen alınmalı’

“Desteklerin önceden açıklanması gerekiyor. Ekim dikim olmadan, çiftçi hangi ürünü ekeceğine karar vermeden, hangi üründen ne kadar destek alacağını baştan bilmesi gerekiyor. O desteği de hemen o yıl alması gerekiyor.”

tarimda-hayaller-gercegin-izinde-olmali2.jpg

‘Gübre maliyetinin %50’sini devlet karşılamalı’

“Eski borçların sıfır faizle dondurulup iki yıl ödemesiz bir uzun vadeye yayılması lazım. Yani çiftçi sırtındaki şu borç yükünü bir atması lazım. Gübre maliyetinin tam yüzde 50’sini devlet karşılamalı. Hesapladık. Devlet bunun yarısını ödeyebiliyor. Sorun yok. Yemde yüzde 50’ye varan desteğin şart.”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.