Aliağa'da 80'i Aşkın Kurum Kömürden Kurtul Dedi

Aliağa'da 80'i Aşkın Kurum Kömürden Kurtul Dedi

Türkiye'nin birçok bölgesinden otobüs ve bisikletlerle Aliağa'da toplanan 2 bini geçkin insan Aliağa'da fosil yakıt ve kömür kullanımının kötü hale getirdiği cüruf dağında toplandı.

80 farklı kurumun bir araya gelerek oluşturduğu Fosil Yakıt Karşıtı İnisiyatif Aliağa'da toplanarak kömürden kurtul eylemi düzenledi.

Dünya çapında 13 Farklı ülkede 4-5 Mayıs 2016 tarihleri arasında düzenlenen eylemlerin* son halkası olarak, Dünya’nın üçüncü en büyük kömür tehdidi olan Türkiye’de, kömürün sanayi ve enerji üretiminde yoğun olarak kullanıldığı Aliağa’da 15 Mayıs 2015’te düzenleniyor.

Eylemler, Paris Anlaşması’nın gereklerinin yerine getirilmesi için Dünya’nın en kirli fosil yakıt projelerini durdurmayı amaçlıyor. Türkiye, ilgili anlaşmayı, Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet’in katılımı ile imzaladı. Anlaşma, iklim değişikliğinin Dünya’nın karşı karşıya olduğu en ciddi tehlike olduğunu kabul ediyor, fosil yakıtların sınırlandırılmasını taahhüt altına alıyor.

İnisiyatif adına konuşan FOÇEP üyesi Ezgi Türetken, “Tüm Dünya’nın bildiği bir gerçek gözümüzün önünde duruyor. Fosil yakıtların hepsini yerin altında tutmalıyız. Artık, “Fosil Yakıtlardan Kurtul!” diye haykırmanın tam zamanıdır” diyor.

Ancak, anlaşmayı imzalayan Türkiye, 71 yeni kömürlü termik santral planlıyor. Küresel iklim değişikliğinin başlıca nedenlerinden biri olan kömürlü termik santraller, diğer bir yandan da yaşam alanlarımızı tehdit ediyor. Dört bir yana saçılan atıklar nefeslerimizi tıkıyor, topraklarımızı kirletiyor, sularımızı zehirliyor.

Kirliliği bizzat yaşayanlardan, Foçalı Ezgi Türetken, “Bu projelerinden 4’ü de yanıbaşımızda, Aliağa’da planlanıyor. Buna izin vermeyeceğiz. Kömürden Kurtulacağız.” diyor. “Sadece Aliağa’da değil, ülkemizin dört bir yanında, kömürlü termik santrallerle, kontrolsüz sanayileşmenin yarattığı zehirlenmeyle, nükleer tehditle, sularımızın çalınmasıyla, doğa yıkımlarıyla hep beraber mücadele edeceğiz

2000 kişilik insan zinciri kuruyor.

İnsan pankartı ile “DUR” yazan eylemciler, hemen sonrasında, giderek her gün büyüyen, daha fazla atığı toprağa boca eden sanayi tesislerine de artık yeter demek için İnsan Zinciri Kuruyor.

Fosil Yakıtlardan Kurtul İnisiyatifi, Aliağa’dan başlayarak, tüm Türkiye’de yapılması planlanan kömürlü termik santralleri hayata geçirmemeyi hedefleyerek kömürden kurtul diyor. İnisiyatif tarafından eylem, “yeni bir başlangıç” olarak tanımlanıyor. İnisiyatif bu süreci şöyle açıklıyor, “Çözümü, evimizden, yaşam alanlarımızdan başlayarak tüm Dünya’nın dönüşüme girmesi için artık ciddi adımlar atmak. Aliağa’da planlanan 4 termik santral projesi iptal olana kadar, ülkemizde yapılması planlanan 71 termik santralden vazgeçilene kadar, tüm fosil yakıt projeleri iptal edilene kadar mücadeleye devam edeceğiz

12:00’da Foça’ya 17 km uzaklıktaki Ilıpınar Köyü’nden termik santral ve sanayi atıklarının döküldüğü cüruf dağına yürüyüş ile başlayan eylem ve etkinliklerin akşama kadar devam etmesi planlanıyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.