Altın Havan “Arap Hasan”ın oldu

Altın Havan “Arap Hasan”ın oldu

35. Selçuk Efes Deve Güreşleri Festivali İstasyon Meydanı’nda düzenlenen 6. Altın Havan Yarışması ile başladı.

 

Birbirinden süslü develerin katıldığı yarışma, güreşler için kente gelen turistler ve vatandaşlar tarafından ilgiyle takip edildi.  Renkli görüntülere sahne olan kortej ve yarışmada, Şahin Tekinkuş adlı küçük bir çocuk giyindiği deveci kıyafetiyle ilgi çekti.

Deve sahipleri, yarışmaya katılan develerini sıra numarasına göre jüri üyelerinin karşısına çıkardı. Puanlama devenin üzerindeki ve arkadaki üç parça giyiminden, ön peşlerinden, boyunluklarından, atma yularından, dizlikler gibi parçaların görselliklerine göre değerlendirme yapıldı. Selçuk 6. Altın Havan Yarışması’nı Burhaniye’den Sait Ersen’in “Arap Hasan” isimli devesi en çok oyu alarak birinciliğe layık görüldü.

Pazar günü güreşler öncesi düzenlenen etkinlikler deve sahiplerinin kaynaşma yemeği ile sona erdi.

Başkan Bakıcı’dan Arena coşkusuna davet var

35. Selçuk Efes Deve Güreşleri Festivali’nin açılış konuşmasını Selçuk Belediye Başkanı Dr. Dahi Zeynel Bakıcı yaptı. “ Selçuk Efes Deve Güreşleri Festivali deve güreşlerinin Kırkpınar’ı olarak adlandırılıyor” diyerek sözlerine başlayan Başkan Bakıcı; “Ben bu konuda bugüne kadar emek veren herkesi, her kurumu takdirle yad ediyorum. Gerçekten de bu festivalin bu noktaya gelmesi çok önemli. Biz de bu festivali daha ileri noktalara taşımak için elimizden geleni her zaman yapacağız “ dedi. Selçuk’taki deve güreşi ve deve sevgisinin çok büyük olduğunu belirten Başkan Bakıcı; “Biz buna bir şey daha ilave ettik. Uluslararası Selçuk Efes Deve Güreşleri ve Devecilik Kültürü Sempozyumu’nu düzenledik. Bu denli önemli görülen festivalin bilimsel bir temelle taçlandırılması gerekiyordu. Biz de bu bilimsel çalışmayı uluslararası zemin de gerçekleştirdik” dedi. Katkılarından dolayı Selçuk Efes Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri Derneği Başkanı Mustafa Yavuz’a, dernek yönetim kuruluna ve festivale katkı sunanlara teşekkür eden Başkan Bakıcı, herkesi Pazar günü Pamucak Arena’da yapılacak olan 35. Selçuk Efes Deve Güreşi Festivali’ne davet etti.

Kırkpınar Güreşlerinin ağası da Selçuk’ta

1991-1992-1993 yıllarında tarihi Kırkpınar’ın altın kemerli güreş ağası, Kırkpınar Derneği’nin Yönetim Kurulu Başkanı Alper Yazoğlu Selçuk gibi tarih kokan bir yerde ilk kez geleneksel deve güreşleri organizasyonunda bulunmaktan duyduğu heyecanı dile getirdi. Yazoğlu; “Türk töresinin bütün güzelliklerini barındıran bu organizasyonda emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum” dedi.

35. Selçuk Efes Deve Güreşleri Festivali 15 Ocak Pazar günü Pamucak Güreş Arenası’nda gerçekleşecek.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.