Altın kafesteki gurbetçi “Vatanım” dedi

Altın kafesteki gurbetçi “Vatanım” dedi

Fransa’nın “gitme” dediği gurbetçi yatırımcı, maddi destekleri elinin tersiyle itip Türkiye’yi tercih etti

 

Fransa’da yaşayan gurbetçi Ahmet Sarıçam’ın tekstil üzerine yapmayı düşündüğü 3 milyon liralık yatırıma Fransız bankası, 2 milyon lira kredi verdi; Fransız hükümeti hibe desteği ve vergi kolaylığı getirdi. 15 Temmuz darbe girişiminin ardından, hiç düşünmeden Türkiye’ye dönüş yapan Sarıçam, “vergimi Türkiye’ye ödemek istedim. Onlar kazanacağına ülkem kazansın” diyerek yatırımını Türkiye’de yaptı, şirketini İzmir’de kurdu, KOSGEB desteği için başvurdu. Abiye ve tesettür giyim üzerine e-ticaret sitesi kuran Sarıçam, “Fransa’da yaşayan 20 gurbetçi projeye finans desteği sağladı. Türkiye’nin şartları Fransa’dan daha ağır olabilir ama yine de tercihimiz Türkiye. Son günlerde Avrupa’da Türkiye’ye karşı alınan tavır, ne kadar doğru bir karar verdiğimizi gösteriyor” dedi. 2003 yılında çalışmak için Fransa’ya giden 35 yaşındaki Ahmet Sarıçam, bu ülkede faklı sektörlerde 14 yıl boyunca çalıştı. Geçtiğimiz yıl ortağı Şaban Erkekli ile birlikte, abiye ve tesettür giyim üzerine e-ticaret sitesi kurmak için harekete geçen Sarıçam, Fransa’da ilgili makamlarla görüşme yaptı. Sarıçam, “orada sistem daha farklı işliyor. Daha şirketi kurmadığımız halde, sadece projeyi beğendikleri için teminat ve kefil istemediler. Düşünün daha vergi levhamız bile yokken projeyi onayladılar. Oradaki mali müşavirler 3 yıllık ciro hesaplaması yaptı. Buna göre ilk yıl için 20 milyon Euro, ikinci yıl için 35 milyon Euro ve üçüncü yıl için de 80 milyon Euro ciro hesabı yaptılar” dedi.

15 TEMMUZ HERŞEYİ DEĞİŞTİRDİ

Fransa devletinin desteği arkalarına aldıklarını, şirket kurulumu için hazırlık yaparken Türkiye’de 15 Temmuz darbe girişimi olduğunu söyleyen Sarıçam, “aynı gün Türkiye’de babam vefat etti. Fransa’dan cenaze için geldiğimde vatanımdaki durumu kendi gözlerimle gördüm. Yaşananlar çok zoruma gitti. Türkiye’nin ekonomik büyümesinin önüne geçilmeye çalışıldığını düşünüyorum. Üretim zorlaştırılıyor. Yabancıların Türkiye düşmanlığı daha fazla kendini göstermeye başladı. Biz de vatanımızın arkasında durmak istedik” diye konuştu. Aslında Fransa’da kendilerine pek çok imkan sağlandığına dikkat çeken Sarıçam, “Fransa’da bu yatırımı yapmak daha kolaydı. Devlet, 7 yıl sonra ödenmek üzere yaklaşık 2 milyon liralık kredi desteği sundu. Faizler çok düşüktü, yıllık yüzde 2-3 seviyesinde faiz vardı” şeklinde konuştu.

3 MİLYON LİRALIK YATIRIM

Darbe girişiminin ardından Fransa’da yaşayan 20 gurbetçinin finans desteği alarak Türkiye’de yatırım yapmak için kollarını sıvayan Sarıçam, şirketin merkezi olarak İzmir’i seçti. Abiye ve tesettür giyim üzerine Moda Elegan adını verdikleri e-ticaret sitesi kurma çalışmaları süren Sarıçam, giysiler için bir Fransa ve Türkiye’de bir depo kiraladı. Tedarikçilerle görüşerek, KOSGEB desteği için başvurdu, Kredi Garanti Fonu ile görüşme yaptı. Nisan ayında şirketin kuruluşunun resmi olarak gerçekleşeceğini ifade eden Sarıçam, 3 milyon liralık bir yatırım yapmayı planladıklarını, hedeflerinin sadece iç Pazar değil Avrupa pazarı ve hatta tüm dünya olduğunu da kaydetti.

GİYSİYİ ÜZERİNDE DENEYEBİLECEK

E-ticaret sitelerinde “üzerinde dene” butonu olacağını da belirten Sarıçam, “abiye giyim sektöründe bunun bir örneği daha dünyada yok. İnternet sitemize giren kadınlar, beğendikleri kıyafeti 3D sistemiyle üzerinde deneyebilecek. Kendi bilgisayarındaki ya da telefonundaki bir fotoğrafı üzerinde elbiseyi deneyip görebilecek. Mesela Fransa’ya bu hizmetten bahsettiğimizde çok beğendiler ve alt yapısını karşılamak istediler. Başlangıç olarak 50 bin Euro’luk hibe yaptılar ve devamının geleceğini söylediler. Biz yine de bu teklifi elimizin tersiyle ittik” şeklinde konuştu.

SON OLAYLAR HAKLILIĞIMIZI GÖSTERDİ

Başta Hollanda ve Almanya olmak üzere Avrupa ülkelerinin Türkiye’ye karşı son günlerdeki tutum ve kararlarını da değerlendiren Sarıçam, “Türkiye’ye karşı alınan bu tavır, Türkiye’nin ekonomik olarak güçlenmesinin önüne geçmek için yapılıyor diye düşünüyorum. O nedenle bence her Türk vatandaşı elinden geldiğince ülkesine destek olmalı. Bu olaylar ne kadar doğru bir karar verdiğimizi gösteriyor. En azından şirketimizi burada kurup vergimizi vatanımıza öderiz. Biz de elimizden geldiğince bir katkı yapmış oluruz” dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.