Altıntaş, “Geri dönüşüm oranımız yüzde 99,99”

Altıntaş, “Geri dönüşüm oranımız yüzde 99,99”

Philip Morris / Sabancı Genel Müdür Yardımcısı Zeynep Güney Altıntaş önemli açıklamalarda bulundu. 

Ege Ekonomik Forum’da “Değişim İçin Geri Dönüşüm” Oturumunda konuşan Philip Morris / Sabancı Genel Müdür Yardımcısı Zeynep Güney Altıntaş, İzmir Torbalı’daki PHILSA’nın çalışmalarının diğer ülkelere de örnek olduğunu söyledi: “Tesisimizde oluşan atıkların yüzde 99,99’nun geri dönüşümünü sağladığımız gibi, oluşturduğumuz su yönetim modeli ile Türkiye’de bir ilke imza atarak “AWS, Su Yönetimi Birliği”nden sertifika almaya hak kazandık.”

Ege Bölgesi’nin ekonomik potansiyelinin daha iyi değerlendirilmesinin yolunu açacak görüş ve önerilerin gündeme getirildiği, uygulamaya dönüşebilecek ekonomik, sosyal, uluslararası politikaların tartışıldığı; Ege Ekonomik Forum’un VI’ıncı oturumu tamamlandı. “Değişim İçin Geri Dönüşüm” temalı oturumun moderatörlüğünü Forum İstanbul Yönetim Kurulu Üyesi Servet Yıldırım yaparken, konuşmacı olarak Philip Morris / Sabancı Genel Müdür Yardımcısı Zeynep Güney Altıntaş, İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Dildar Edin, PAGEV Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Eroğlu ve Afyon Kocatepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Murad Tiryakioğlu katıldı. 

‘En’lerin fabrikası PHILSA

Philip Morris / Sabancı Genel Müdür Yardımcısı Zeynep Güney Altıntaş, İzmir Torbalı’da bulunan PHILSA’nın, Philip Morris International (PMI) yapılanmasında önemli bir yere sahip olduğunu söyledi. Altıntaş, “PHILSA, PMI’ın dünyadaki en büyük fabrikası, aynı zamanda en başarılı fabrika ödülüne de sahip. İşte bu yüzden Torbalı’da hayata geçirdiğimiz inisiyatifler, dünyanın dört bir yanındaki üretim merkezlerimiz için de bir yol haritası sunuyor” dedi. Altıntaş, PHILSA’nın diğer fabrikalar tarafından da yakından takip edildiğini; örnek alındığını söyleyerek, “Sürdürülebilirlik ve çevre koruma projelerine önem veriyoruz. Tesisimizde oluşan atıkların yüzde 99,99’nun geri dönüşümünü sağladığımızı belirtmekten gurur duyuyorum. Fabrika içinde çevre odaklı davranış gözlem sistemini de hayata geçirdik, çevresel bilincin DNA’mıza kadar işlemesine çalışıyoruz” dedi.

Türkiye’de bir ilk

PHILSA’da yaptıkları çalışmalarla uluslararası bir standart olan Alliance for Water Stewardship (AWS) Su Yönetimi Birliğinden Sertifika almaya hak kazanan ilk Türk şirketi olduklarına vurgu yapan Altıntaş, uygulamaları hakkında da bilgi verdi: “Bir tane Küçük Menderes Su Havzamız bulunuyor. Buradaki kaynakların sürdürülebilirliği, ancak bu coğrafyada faaliyet gösteren paydaşların kolektif çabalarıyla sağlanabilir. Bu kapsamda “AWS, Su Yönetimi Birliği” gerekliliklerine uygun şekilde tüm su paydaşlarının katılımı ile bir su yönetimi modeli geliştirdik. Bu model kapsamında birçok kurum, kuruluş ve iş ortağımız ile işbirliği kararı aldık. Yaptığımız çalışmalarla fabrikamızda yılda 200 ton kadar su tasarrufu sağladık. Fabrikamızın sınırlarında tekrar kullanılmak üzere yaklaşık 25 bin metreküp yağmur suyu toplayacağız. 2019 yılında fabrika kullanım suyu sistemlerinde yüzde 30’a varan su tasarrufu sağladık. Arıttığımız atık suları bahçe sulamasında tekrar kullanarak her yıl yaklaşık 20 bin metreküp su tasarrufu sağlıyoruz. Elbette yapacağımız bir proje ya da bir program ile gezegeni kurtarmak mümkün olmayabilir ama bir proje ve bir program ile çok şey başlar. Önemli olan bir sanayi kuruluşu olarak etkimizin olabileceği alanlarda paydaşlar ile geleceğe yönelik ortak çalışmalar yapabilmek.” 

“Geri dönüşüm oranımız yüzde 99.99”

Ege Bölgesi’nin ekonomik potansiyelinin daha iyi değerlendirilmesinin yolunu açacak görüş ve önerilerin gündeme getirildiği; ekonomik, sosyal ve uluslararası politikaların tartışıldığı; Ege Ekonomik Forum’un VI’ıncı oturumunun başlığı “Değişim İçin Geri Dönüşüm” oldu. Oturuma konuşmacı olarak katılan Philip Morris / Sabancı Genel Müdür Yardımcısı Zeynep Güney Altıntaş, “PHILSA, PMI’ın dünyadaki en büyük fabrikası, aynı zamanda en başarılı fabrika ödülüne de sahip. İşte bu yüzden Torbalı’da hayata geçirdiğimiz inisiyatifler, dünyanın dört bir yanındaki üretim merkezlerimiz için de bir yol haritası sunuyor” dedi. Altıntaş, uygulamaları ile PHILSA’nın diğer tesislere de örnek olduğunu, paydaşları ile birlikte sürdürülebilirlik ve çevre koruma projelerine önem verdiklerini belirtti. Altıntaş sözlerine şöyle devam etti: “Tesisimizde oluşan atıkların yüzde 99,99’nun geri dönüşümünü sağladığımız gibi, oluşturduğumuz su yönetim modeli ile Türkiye’de bir ilke imza atarak “AWS, Su Yönetimi Birliği”nden sertifika almaya hak kazandık. Elbette yapacağımız bir proje ya da bir program ile gezegeni kurtarmak mümkün olmayabilir, ama yapılacak bir proje ve bir program ile çok şey başlar. Önemli olan bir sanayi kuruluşu olarak etkimizin olabileceği alanlarda paydaşlar ile sürdürülebilirlik alanında geleceğe dönük ortak çalışmalar yapabilmek.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.