Altıok'tan Tutuklu ve Hükümlü Öğrenciler İçin Yazılı Soru Önergesi

Altıok'tan Tutuklu ve Hükümlü Öğrenciler İçin Yazılı Soru Önergesi

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Zeynep Altıok, Ülkemizdeki tutuklu ve hükümlü öğrencilerin durumu ile ilgili yazılı soru önergesi verdi.


Ülkemizde çok sayıda öğrencinin çeşitli gerekçelerle gözaltına alındığı, tutuklandığı ve bunların sonucunda hüküm giydiği bilinmektedir. Bunun yanısıra kendilerinin ve avukatlarının dahi dosyayı görmeden birçok öğrenciye mahkemelerce tutuklama kararları verilerek özgürlüklerinden ve eğitim haklarından mahrum bırakıldığı kamuoyuna yansımaktadır. 
Bu çerçevede;

Cezaevlerinde kaç öğrenci vardır? Bu öğrencilerin kaçı tutuklu kaçı hükümlüdür? Söz konusu öğrencilerin tutukluluk süreleri ve hüküm aldıkları yılların dağılımı nedir?

Cezaevlerinde bulunan öğrencilerin statüleri (lise-askeri lise ve üniversite) ve sınıflarının dağılımı nedir? Bu öğrencilerin kaçının eğitim ve öğretim programlarıyla ilişiği kesilmiştir? Kaçının devam etmektedir? Devam eden öğrencilerin eğitimlerini sürdürdükleri okullardaki sınavlara katılmaları için ne gibi tedbirler alınmaktadır?

Tutuklu ve hükümlü üniversite öğrencilerinin, üniversite ve bölümlerine göre dağılımları nedir? 

Uzun tutukluluk nedeniyle eğitim ve öğretimine devam edemeyen öğrencilerin tutuksuz yargılanmaları için herhangi bir çalışma yapılmakta mıdır? Yapılmakta ise bu çalışmalar nelerdir?

Tutuklu ve hükümlü bulunan öğrencilerin yaş ve cinsiyet dağılımı nedir?

Tutuklu ve hükümlü öğrencilerin illere ve cezaevlerine göre dağılımı nedir?

Tutuklu öğrencilerin davaları hangi mahkemelerde ve hangi tarihlerde yapılacaktır?

 Her yılı ayrı ayrı belirtmek üzere 2010 yılından bu güne kadar tutuklanan öğrenci sayısı kaçtır? Tutuklanma nedenleri nelerdir? Bu öğrencilerin kaçı hüküm giymiştir?

15 Temmuz’da yaşanan darbe girişimi sonrasında gözaltına alınan, tutuklanan ve hüküm giyen kaç öğrenci vardır? Bu öğrencilerin kaçı asker kaçı sivildir?

Uzun tutukluluktan dolayı kaç öğrenci AİHM’e başvuruda bulunmuştur? Bu başvuruların sonuçları ne olmuştur?

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.