Aman dikkat! Antibiyotik kullanırken sakın bunu içmeyin!

Aman dikkat! Antibiyotik kullanırken sakın bunu içmeyin!

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ergün Kasapoğlu, antibiyotikler hakkında açıklama yaptı

İlaç kullanırken yapılan yanlışların başında ilaç içmeden önce veya içtikten sonra tükettiğimiz besinler geliyor. Oysa çeşitli tedavilerde kullanılan ilaçların etkileri, birtakım besinlerle bir araya gelerek istenmeyen sonuçlara yol açabilir. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ergün Kasapoğlu bakın neler söyledi

Greyfurt

Bilinen 50’den fazla ilacın etkisini kaybetmesine neden olabilen greyfurt, ilaçlarla birlikte içildiğinde yarar yerine zarara neden oluyor. Özellikle yüksek tansiyon tedavisi görenler, greyfurta karşı daha dikkatli olmalı çünkü kalp atım hızının artırıp taşikardiye yol açabiliyor!

Süt

İçerdiği kalsiyum, magnezyum gibi minerallerle vücudun belli antibiyotikleri işlemden geçirmesini zorlaştırabilir.

Meyan kökü

Bazıları sindirime yardımcı olması için bitkisel bir çare olarak kullanırken bazıları da lezzet katması için tercih edebiliyor. Ancak meyan kökü içinde bulunan glisirizin ve siklosporin, özellikle organ nakli sonrası kullanılan ilaçların etkisini azaltarak vücudun organı reddetmesine yol açabilir.

Çikolata

Özellikle bitter çikolata, uyumanıza yardımcı olmak amacıyla verilen bazı sakinleştirici ilaçların etkisini azaltırken bazı uyarıcı ilaçların gücünü de artırabilir. Özellikle depresyon tedavisi sırasında gereğinden fazla tüketilen çikolata tansiyonunuzun yükselmesine neden olabilir.

Demir takviyesi

Demir eksikliği tedavisi için kullanılan takviyeler, tiroid tedavisi gören kişilerde problem yaratabilir. Demir takviyesine ihtiyacınız varsa hekiminizle konuşarak tiroid ilaçlarınızın saatini ona göre ayarlayın.

Kahve

Epilepsi ve bazı nörolojik hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçların etkilerini zayıflatabilir. Bazı hastalarda da ilaçların yan etkilerini artırabilir.

Antihistaminikler

Alerjilerin neden olduğu hapşırık ve burun akıntılarını gidermek için kullanılan antihistaminikler, yüksek tansiyon ilaçlarının etkisini azaltarak kalp atışını hızlandırabilir.

K vitamini

Kan akışını düzenlemek ve kan sulandırmak amacıyla aldığınız ilaçların yanı sıra tüketeceğiniz K vitamini takviyeleri ya da brokoli, Brüksel lahanası, lahana, maydanoz ve ıspanak gibi besinler de ilaçlarınızın etkisini azaltabilir.

Sarı kantaron

Bazen depresyon tedavisine yardımcı olması için kullanılan sarı kantaron, ilaçların etkisini azaltarak karaciğer enzimlerinin yükselmesine yol açabilir.

Ginkgo Biloba

Bazı insanlar, yüksek tansiyon, demans, kulak çınlaması gibi problemleri gidermek için bu bitkisel takviyeden yararlanabilir. Ancak bunun net olarak olumlu bir etkisinin olduğunu kanıtlayan hiçbir araştırma yok. Aksine bitkisel takviyelerin gereğinden fazla tüketimi, mevcutta kullandığınız ilaçların etkilerini zayıflatabilir.

Belirlenen doz ve sürede kullanın!

İlaçların sadece yüzde 50'si reçete edildiği gibi alınır. İnsanlar çoğunlukla ilaçları ihtiyaç duyduklarından daha az, rastgele zamanlarda alır veya dozlar arasında büyük boşluk bırakır. Bütün bu yanlış yaklaşımlar ilaçların etkilerini zayıflatabilir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.