Aman dikkat! Hepimiz faydalı zannediyoruz ama...

Aman dikkat! Hepimiz faydalı zannediyoruz ama...

Hindistan cevizi yağı çok tartışılan besinler arasında yerini almış durumda. Hindistan cevizi yağının yararları kadar zararları da çok konuşuluyor.

Son yılların gözdeleri arasında yer alan Hindistan cevizi yağı, meyvesi ile sağlıklı ve doğal bir yağdır. Günümüzde ve dünya çapında birçok kültür, sağlık teşvik etmek, kendilerini güzelleştirmek ve gelenek yemekleri pişirmek için Hindistan cevizi yağı kullanmıştır.


Hindistan cevizi yağı, Alzheimer'den koruduğu yönündeki çok sınırlı çalışmalara rağmen ek olarak kilo vermeye yardımcı olduğu iddia ediliyor. Fakat Hindistan cevizi yağı için yapılmış araştırmalar hala tartışma konusudur. Faydaları arasında kalp sağlığını iyileştirmekten tutun, böbrek fonksiyonlarına kadar çok sayıda farklı faktör yer alsa da, yan etkilerini ve zararlarını bilmenizde fayda var. Peki, Hindistan cevizi yağının zararları nelerdir?

Hindistan cevizi yağı, ağız yoluyla alındığında veya cilde uygun bir şekilde uygulandığında güvenli olarak kabul edilir.

Kolesterol ve kiloyu artırır

Hindistan cevizi yağı yüksek bir doymuş yağ içeriğine sahip olduğu için, gereğinden fazla alındığında kiloyu ve kolesterol düzeylerini artırabileceği yönünde bulgular vardır. Fakat bu bulgular bilimsel olarak hala kanıtlanamamıştır.

Hamilelik ve emzirme

Hindistan cevizi yağı, hamile ve emziren kadınlar için gerekli miktarda kullanıldığında güvenlidir. Ancak, daha fazla kullanılması güvenli değildir. Hamileyseniz ve emziriyorsanız, doğru miktarlarda kullanmak en sağlıklısıdır.

Fazla alındığın da ishal yapıyor

Hindistan cevizi yağı ağız yoluyla bakteri enfeksiyonlarına karşı alınır ancak bakterilerin bu şekilde yol edilmeleri kısa süreli yan etkilere sebep olabilir. Bunlardan en önemli belirti ise ishaldir.

Sivilcelenme

Hindistan cevizi yağı yüze sürüldüğünde, laurik asit içerdiği için normalde sivilceye sebep olan bakterileri öldürür. Ancak bu durum cilt aşırı yağlı değilse oluşur. Eğer cildiniz çok yağlı ise sivilcelenme problemi yaşayabilirsiniz.

Alerjiler

Eğer Hindistan cevizi yağına hassasiyetiniz varsa, alerjiye sebep olabilir. Belirtileri arasında bulantılar, egzama, kusma, anafilaksi gibi belirtiler bulunmaktadır.

Baş ağrıları

Hindistan cevizi yağı ile detoksa yapanlar baş ağrısı yaşayabilirler. Bu durum mantarların orta zincirli yağ asitleri tarafından parçalanması sonucunda ortaya çıkar ve kandaki mantarlardan artakalan toksinler baş ağrısı yaratabilir.

Son olarak bitki bazlı olsun veya olmasın her iki yağ da doymuş yağ içerir. Özellikle Hindistan cevizi yağında daha fazla doymuş yağ bulunur. Örnek olarak tereyağında bu oran yüzde 63 iken hindistancevizi yağında bu oran yüz 87'dir.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.