Aman dikkat! Milyonlarca kişi bu tuzağa düşebilir!

Aman dikkat! Milyonlarca kişi bu tuzağa düşebilir!

Sosyal Medya Uzmanı Doç. Dr. Ali Murat Kırık, dolandırıcıların sıklıkla başvurduğu yöntemleri açıkladı

Sosyal medyada profilime kim baktı?

Sosyal medya kullanıcılarının da merak ettiği noktalardan bir tanesi profillerine kimlerin baktığıdır. Çünkü sosyal medyanın etkisini arttırması ve kullanım sahasını genişletmeye başlamasıyla birlikte “stalk” adı verilen bir kavram ortaya çıkmıştır. Kısaca ifade etmek gerekirse stalk; “bir kişiyi sanal ortamda gizlice takip etmek” anlamına gelmektedir. Bir kişiyle ilgili bilgi toplamak istiyorsak, hoşlandığımız kişilerin ya da arkadaşlarımızın ne yaptığını merak ediyorsak gizlice profillerine giriyor ve karda yürüyüp izimizi belli etmiyoruz. Stalklama yapan kişilere ise stalker adını veriyoruz. Stalkerların sayısı her geçen gün artıyor. Bu işin görünen tarafı… Bir de görünmeyen tarafı var elbette… İşte tam bu noktada merak unsuru devreye giriyor. 

Uygulamayı indirip, şifrenizi girmeyin!

“Profilime kim baktı” uygulamaları indirildikten sonra sosyal medyadaki kullanıcı adınız ve şifrenizin girilmesi istenmektedir. Buraya girilen bütün şifreler ise siber korsanların oluşturdukları veri tabanına düşmekte, böylece hesabımız hacklenerek, kişisel verilerimiz karşı tarafın eline geçmektedir. Bu tarz uygulamalara hiçbir şekilde erişim izni verilmemelidir!

Çünkü özellikle Instagram, Facebook ve Twitter gibi sosyal ağlarda profilinize bakanları görmeniz günümüz itibariyle mümkün değildir! Uygulamaya erişim izni verdikten sonra hazırlanan sahte bir liste size sunulmakta, böylece uygulamanın çalıştığı izlenimi verilmektedir. Ancak böyle bir durum söz konusu değildir!

İzin verilen uygulamaları mutlaka kaldırın!

Bu tarz uygulamalara izin verildiği ya da yüklendiği takdirde yapılması gereken ilk faaliyet ayarlar sekmesine girerek erişim izni verilen uygulamaların kontrol edilmesi ve hiç vakit geçirilmeden kaldırılmasıdır. Hemen ardından şifrenin güvence altına alınması oldukça mühimdir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.