Aman dikkat! Sigara ve tansiyon bu hastalığı tetikliyor!

Aman dikkat! Sigara ve tansiyon bu hastalığı tetikliyor!

Özel Gözde İzmir Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. İdil Gökçen Koçağra Yağız, ailesinde aort genişlemesi olan kişilerin düzenli kontrol yaptırması gerektiğini dile getirdi

Özel Gözde İzmir Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. İdil Gökçen Koçağra Yağız, “Aort damarı oksijenden zengin kanı, kalp aracılığıyla vücudun tüm bölümlerine dağıtır. Damarlar kanın bedenimizin tüm birimlerine ulaşmasını sağlayan boru sistemidir. Aort damarı da, bu sistemin ilk ve en büyük başlangıcıdır. Kısacası aort damarı en hayati ve önemli damarımızdır” dedi. 

Aort damarının yapısal açıdan diğer damarlardan çok daha sağlam ve dayanıklı olduğunun altını çizen Dr. İdil Gökçen Koçağra Yağız, yırtılmanın önceden zaman içinde hasar görmüş damarlarda meydana geldiğini vurguladı. 

unnamed-078.png

Aort damarı yırtılması yaşayan hastalarda ölümlü vakaların yüksek seviyede göründüğü konusunda uyarıda bulunan Yağız, yırtılmanın ardından her geçen saatte ölüm riskinin yüzde bir arttığını söyledi. 

Aort yırtılmasında ilk 48 saatin hayati önem taşıdığını ve ameliyatların bile çoğu zaman olumlu sonuç vermediğini belirten İdil Gökçen Koçağra Yağız,en önemlisinin aort yırtılmasına neden olan koşulların önceden belirlenerek yırtılmaya sebep vermemek olduğunu dile getirdi.

SİGARA VE TANSİYON HASTALIĞI TETİKLİYOR

Aort damarının zarar görmesinin başlıca sebeplerinin hiper tansiyon, damar sertliği, şeker hastalığı,  sigara kullanımı ve aşırı kilo olduğuna değinen Kardiyoloji Uzmanı İdil Gökçen Koçağra Yağız, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yüksek tansiyona bağlı damar iç basıncının artması, damar sertliği ve ani gelişen travmalar aort yırtığının başlıca nedenleridir. Ayrıca aortun belli kısmının yeteri kadar gelişememesi, damar yapısında farklık olması, aort damarını ilgilendiren ameliyat geçirilmesi ve genetik faktörler ile bağ dokusu hastalıkları da yırtılma sebepleri arasında yer alır” 
Ailesinde aort genişlemesi olan kişilerin 45 yaşından sonra düzenli kontrol yaptırması gerektiğini bildiren Yağız, ilerleyen yaşlarda herkesin düzenli kontrol ile aort yırtılmasına neden olan etkenlerden kendisini koruması tavsiyesinde bulundu. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.