Ameliyat ile boy uzatmak mümkün

Ameliyat ile boy uzatmak mümkün

Doğuştan kaynaklanan veya hastalık ya da kırılma sonucu oluşabilen kemik kısalıkları, boy uzatma operasyonu sayesinde tedavi edilebiliyor.

Özel Sağlık Hastanesi, Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. İsmail Safa Satoğlu, bir ortopedik cerrahi işlem olan boy uzatma operasyonunun, bacaklarda yaşanan işlev bozukluklarının tedavisinde kullanıldığını söyledi.

Operasyon hakkında bilgi veren Doç. Dr. Satoğlu, “Normalin dışında kısalık gözlenen bacak kemiklerinde boy uzatma ameliyatı ile kemiklerin normal seviyeye getirilmesi mümkün. İki bacaktan birinde doğuştan veya sonradan hastalık yada kırıklar nedeniyle olan kısalıkların giderilmesi için kullanılan bu yöntem Dünyada İlizarov yöntemi olarak da bilinmektedir. Bacak kemiğinde gelişimi sağlam olan bir bölgede oluşturulan bir kesi veya kırığın çevresine dışarıdan halka şeklinde tespit edilen metal çemberlerin her gün ortalama bir milimetre uzatılması prensibine dayanmaktadır. Akıllı sistemler de entegre olarak kullanılabilir. Bu yöntem kemiğin kırılması, fiksatörlerle iyileşme dokusunun kandırılarak boyun uzatılması prensibiyle çalışmaktadır. 'Boyum 1.50 ama 1.60 olsun' mantığı yerine gerçekten ihtiyaç olan durumlarda bu operasyon yapılması önerilir. Kemik yapısı sağlam ve fonksiyonel olan sağlıklı bir bireyde sadece estetik amaçlarla yapılması çok tercih edilmiyor” diye konuştu.

6 SANTİM UZAMA SAĞLANABİLİYOR

İlizarov yöntemi dışında farklı operasyon alternatifleri de bulunduğunu kaydeden Doç. Dr. İsmail Safa Satoğlu, şöyle devam etti: “5 - 6 santimin üzerideki uzatma durumlarında eksternal fiksatörün bacakta uzun sürde kalıyor olması hem hastalar hem de hekimlerin farklı yöntemleri tercih etmelerine neden oluyor. Kanal içi çivi denilen uzatmayı dışardan tek yönlü bir fiksatör yoluyla yapılmaktadır. Buna kombine yöntem deniyor. İçeriye uzun bir çivi konuyor fiksatörle uzatma yapılıyor. Kaynama beklemeden fiksatörü çıkarıyorsunuz. Çivilerin kilit vidaları kilitleniyor. Kaynama gerçekleşirken ayrı bir tespit materyali olduğu için o çivinin etrafında iyileşme dokusu yük alabilir hale gelene kadar hasta dışarıda bir cihazla yaşamamış oluyor.

Üçüncü bir operasyon ise daha güncel ve çağdaş bir yöntem. Dışarıda herhangi bir cihaz bulunmuyor. Hastanın uzun kemik kanalının içerisine bir manyetik çivi yerleştiriyorsunuz. Normalde vidalarla 1 milimetre uzattığınız manyetik çiviyi dışarıdan büyük bir mıknatısla hastanın bacağına uyguluyorsunuz. Manetik çivinin içindeki mıknatısın bir motoru var. Dışarıdan koyduğunuz mıknatısı harekete girdiğinizde çivinin içindeki motor çalışarak hastanın bacağını uzatıyor”

ERKEN YAŞLARDA DAHA ÇOK UYGULANIYOR

Kemiğin teorik olarak kendi uzunluğunun yarısı kadar uzatılabileceğini ifade eden Doç. Dr. Satoğlu, “Ama bu uzunluk tek seferde tercih edilmiyor. Kemik uzatılırken damar, sinir, kas ve bağ dokuları kemik kadar uzamayı tolere etmezler. Tek seferde 5-6 santimin üzerindeki kemik uzatmaları komplikasyonlara açıktır. Özellikle doğumsal problemlerde tespit etmek için telefonlarda kullanılan aplikasyonlarımız var. İki bacak arasındaki büyüme farkını hesaplayan bu aplikasyona göre 10 santimden fazla uzama ihtiyacı varsa okul öncesi çağda gerekli uzatmayı yapabiliyoruz. Bu operasyon için ideal yaş diye bir şey yok. Çocukken farkedildiyse genellike okul öncesindeki çağda operasyonu yapıp sonra izlemek önemlidir. Gerekirse bilgisayar programlarıyla takip ederek ergenlik öncesinde yapmayı tercih ediyoruz. İleri yaşlarda da ihtiyaç halinde bu operasyon başarılı sonuçlar vermektedir. Hastaların bu konuyla ilgili uzmanlaşan hekimlere başvurmalarını öneriyoruz”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.