"Ameliyat Var, Hemşire Yok"

"Ameliyat Var, Hemşire Yok"

Sağlık Sen İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Özgür Yıldırım Çiğli Bölge Eğitim Hastanesi’nde yeterli sayıda hemşire bulunmamasının yeni bir kriz çıkardığını söyledi.

Yıldırım, “Ağustos ayında hemşire takviyesi yapılması yönünde uyarmıştık. Ancak uyarılarımızı dikkate alınmayışı dün itibariyle ameliyathanelerde hemşirelerin yetersiz oluşuyla ameliyatların yetiştirilemediği rutin ameliyatların nöbete kaldığı ve iş yükü ciddi anlamda arttığı için son noktaya geldiğini gördük. Dünde de söyledik bugünde söyleme devam edeceğiz. Biz sağlık çalışanları robot değiliz. Hastaneye acil hemşire takviyesi yapılmalıdır"dedi.

Çiğli Bölge Eğitim Hastanesi’nde hemşire krizinin derinleştiğini belirten Yıldırım, “Karşıyaka ve Çiğli Devlet Hastaneleri’ndeki kadroların aktarılmasıyla faaliyete geçen Çiğli Bölge Eğitim Hastanesi’nde yeterli sayıda personelin olmayışı nedeniyle çalışanlar beklenen performansı sağlayamıyor,yorgunluk ve iş yoğunluğuyla beraber psikolojik olarak tükenme noktasına gelmiştir” diye konuştu.

Yoğun Bakım Açmakla Olmaz
Hastaneye son zamanlarda yoğun bakımlar açılması için hummalı bir çalışma olduğunu belirten Yıldırım, “Ancak personel olmadan yoğun bakımlar işlemeyecek. Ağustos ayında yaptığımız uyarının üzerinden 4 ay geçmesine karşın geçici görevlerle takviye yapıldığını, taşıma suyla değirmen dönmeyeceğini çok iyi görüyoruz. Bunun kanıtı ortaya çıkmıştır. Çiğli Bölge Eğitim Hastanesi’nde kriz patlak vermiştir. Geçtiğimiz gün itibariyle ameliyatlar yetiştirilemedi. Kuzey Genel Sekreterliği İdari Hizmetler Başkanlığı’nı defalarca uyarmamıza rağmen uyarılarımızı dikkate almamakta direttiler. Geçici görevle gelen sağlık personeli de bir an önce gitme derdindedir” dedi.

Temel İhtiyaçlar Bile Karşılanmıyor
Hastanede 33 ameliyathane hemşiresi olduğunu söyleyen Yıldırım şöyle konuştu; “33 ameliyathane hemşiresinden gün aşırı nöbette olanlar var. Nöbette olanları çıkardığımızda gündüz çalışan hemşire sayısı 22. 11 ameliyat salonunda 22 hemşire çalışıyor. Ameliyatlar 1 saat ile 6 saat arasında değişiyor. Hemşireler dinlenmeyi bırakın, temel ihtiyaçlarını bile karşılayamaz hale geldi. Burada sorunun çözülmesi için en az 45 hemşire olması gerekiyor. Sağlık Sen olarak hastaların mağduriyetini hiçbir zaman istemeyiz. Mağdur olmaları bizim çözümümüze katkı sağlamaz. En az 5 kişinin çalışması gereken yerde 3 kişi çalışıyor. Bu durum hastaların sağlığı için de tehlikedir. Sonuçta insan sağlığıyla uğraşıyoruz.”

Acele Açıldı
Çiğli Bölge Eğitim Hastanesi’nin acele bir şekilde açıldığını söyleyen Yıldırım, “Bunun yanı sıra 15 Temmuz sonrası ihraç edilen ya da görevden alınanlar, Sağlık Bakanlığı’na devredilen hastanelerle beraber İzmir’in kuzey ve güney bölgesinde ciddi anlamda personel sıkıntısı yaşandı. Bunun üzerine bakanlıktan istenen hemşire sayısı istenen rakamların çok altında karşılandı” dedi.

Tayin Değil Atama
Yıldırım sorunun çözümü için şu önerilerde bulundu; “Sağlık turizmini hedefleyen İzmir’de sadece Çiğli’de değil diğer hastanelerde de personel sayısı artırılmalı. Bu, tayin dönemleriyle değil, KPSS yoluyla yeni atamalarla yapılmalı ve Sağlık Bakanlığının personel sayısı konusun da daha duyarlı ve samimi olmalarını bekliyoruz” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.