Amerika'da Eşcinsel Çiftler Artık Evlat Edinebilecek

Amerika'da Eşcinsel Çiftler Artık Evlat Edinebilecek

Eşcinsel evliliğin yasal hale geldiği Amerika'nın 50 eyaletinin tümünde artık evlat edinmek de mümkün olabilecek.

Amerika Birleşik Devletleri'nde geçtiğimiz haziran ayında Yüksek Mahkeme, eşcinsel evliliğin anayasal bir hak olarak tüm ülkede kabul görmesi için gerçekleştirilen başvuruyu kabul edip onaylamıştı. Huffington Post’ta yer alan habere göre, Yargıç Daniel Jordan, kararını daha önce yüksek mahkemenin eşcinsel evliliği yasallaştıran kararına dayandırarak Mississippi’deki uygulamayı ‘evlilik bağıyla bağlanmış çiftlerin hak ve sorumluklarını ihlal’ olarak yorumladı. Jordan, yasal olan evlilikle birlikte evlat edinmenin de dahil olduğu bütün medeni hakların eşcinsel evlilikler için de geçerli olması gerektiğine hükmetti.

Mississippi’deki mevcut yasa, geçen yıl bir LGBTİ örgütünde aktif olarak görev yapan dört eşcinsel çift tarafından mahkemeye taşınmıştı.

04042016-medyaege-aic-abd-beyazsaray

BÜYÜTTÜLERİ ÇOCUKLARI YASAL OLARAK EVLAT EDİNEMİYORLARDI

Çiftlerin avukatı Roberta Kaplan şunları söyledi: “Müvekkillerimizden ikisi, doğdukları günden beri ebeveynlik ettikleri ve sevdikleri çocuklarını resmen evlat edinebilmek için 9-16 yıldır bekliyor. Bunun eşcinsel çiftlere dönük bir ayrımcılık olduğunun anlaşılmasını umuyoruz, çünkü mevcut kısıtlama eşcinsel eviliklerin yasal olduğu, Mississippi’nin dahil olduğu 50 eyalette anayasayı ihlal ediyor.”

Mississippi İnsan Hakları Mücadelesi Direktörü Rob Hill de kararı sevindirici buldu: “Bu karar, Mississippi eyaletinde evlat edinmeyi bekleyen eşcinsel çiftlere eşit olanak tanındığını teyit etmenin yanı sıra, eyaletimizde sevgi dolu bir ev araya ihtiyaç duyan çocukların iyiliğini de taahhüt altına alıyor. Seçilmiş liderlerimiz tarihin yanlış yanlış tarafındaydı, bugünkü karar gösteriyor ki yasanın da karşısında duruyorlar.”

AMERİKA'DAKİ HOMOFOBİK YASAYA CEVAP GİBİ

Mississippi’de 2000 yılında yürürlüğe giren yasa en basit haliyle, “Aynı cinsiyetten çiftlerin evlat edinmesi yasaktır” ifadelerini içerirken, benzer yasalar Alabama, Florida, Nebraska ve Michigan eyaletlerinde de mevcut.

Son karar, geçtiğimiz günlerde Mississippi’de ‘kişilerin inancı gereği’ LGBTİ’lere ayrımcılık yapabilmesine olanak sağlayan yasa tasarısının Eyalet Meclisi’nden geçmesine de yanıt niteliğinde. ‘Vicdan özgürlüğünü hükümet ayrımcılığından koruma’ adıyla bilinen yasa LGBTİ karşıtı dini inançları korumayı hedefliyordu.

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.