Anadolu'nun iyi, adil gıdaları dünyaya tanıtılıyor

Anadolu'nun iyi, adil gıdaları dünyaya tanıtılıyor

91. İzmir Enternasyonal Fuarı ve Terra Madre Anadolu kapsamında kente gelen Slow Food (Yavaş Gıda) Birliği temsilcileri, İzmir'in 8 bin 500 yıl önceki yerleşim yeri olan Yeşilova Höyüğünü ziyaret etti.

Bu yıl 91. İzmir Enternasyonel Fuarı ile eş zamanlı açılan dünyanın en önemli gastronomi fuarlarından Terra Madre Anadolu, 22 Slow Food Birliği liderini de ağırladı. Slow Food International Genel Sekreteri Paolo Di Croce ve Andrea Amato’nun da bulunduğu heyet, Yeşilova Höyüğü’nü ziyaret etti. Kazı Başkanı Doç. Dr. Zafer Derin, İzmir tarihini 8 bin 500 yıl geriye çeken Yeşilova Höyüğü’nde balıkçılık avında kullanılan gereçler ile 5 bin yıllık olduğu tahmin edilen üzüm çekirdekleri ve 8 bin yıl öncesine ait mutfak malzemeleri bulduğunu anlattı. Slow Food Birliği temsilcileri, Urla’da bulunan Köstem Zeytinyağı Müzesini de gezdi. Levent Köstem, heyete müzeyle ilgili bilgi verdi.

s658466.jpg

YAVAŞ GIDANIN ÖNEMİ ANLATILDI

İzmir’de 91. İzmir Enternasyonal Fuarı ve Terra Madre Anadolu kapsamında Slow Food (Yavaş Gıda) Hareketi Paneli de düzenlendi. İzmir Sanat’ta düzenlenen panelin moderatörlüğünü Slow Food International Genel Sekreteri Paolo Di Croce üstlendi.

Panelde konuşan İzmir Köy-Koop Birlik Başkanı Neptün Soyer, kırsal bölgelerin ciddi bir nüfusa sahip olduğunu, bunun da üretim açısından önemli olduğunu söyledi. Neptün Soyer, “İzmir’in kırsalında nüfus oranı neredeyse yüzde 35. Bu nüfus çok kıymetli. Çünkü kırsalda nüfus demek toprağa sahip çıkan köylü ve üretim yapan çiftçi demek. Biz de 1971’den beri örgütlenerek İzmir’in kırsalında iyi, temiz, adil gıda peşinde koşuyoruz” diye konuştu.

“SLOW FOOD BU SİSTEMİ DEĞİŞTİRMELİ”

Panelin moderatörü Slow Food International Genel Sekreteri Paolo Di Croce de farkındalık yaratmak için sağlıklı yiyeceğin çok önemli olduğunu belirtti. Paolo Di Croce, “Gerçek olmayan salataları satın almak için on kat daha fazla para veriyoruz. Çünkü salataları evde yıkamak istemiyoruz. Slow Food bu sistemi değiştirmeli” dedi. Paolo Di Croce, panelde bir de çağrıda bulunarak, “Gelin birlikte çalışıp daha çok insana ulaşalım. Salata yıkamaya başlayalım. Gerçek yiyeceklerle, endüstriyel gıdalar arasındaki farkı anlayalım. Tam olarak başarılı olacağımız gün, bu dünyadaki her kişinin temiz ve sağlıklı gıda yiyebileceği gün olacak. Dünyada tek bir kişi bu hakka sahip olmadığında bile Slow Food başarılı olmamış demektir.” açıklamasını yaptı.

s763039.jpg

79 YEREL ÜRÜN VAR

Slow Food Bardacık Lideri Nedim Atilla, Slow Food felsefesi içerisinde yer alan Nuh’un Ambarı projesine değinerek, “Bu proje ülkemizdeki biyolojik çeşitliliği ve benzersiz lezzetleri korumak adına AB tarafından finanse edilmekte. Bu proje sayesinde kaybolmakta olan tek bir türü, bir tek lezzeti bile kurtarsak kârdır. Nuh’un Ambarında Türkiye’den 79 ürün bulunuyor” dedi.

Slow Food Tarsus Sözcüsü Yasmina Lokmanoğlu da “Slow Food, Anadolu ve Trakya mutfağının gizli mücevherlerini tanıtmaya ve korumaya kendini adadı” dedi. Slow Food Bodrum Lideri Deniz Kurtsan da “Türkiye'de Yavaş Peynir” başlıklı konuşmasında, “Endüstriyel rekabet koşullarında ayakta kalmaya çalışan peynir zanaatkârları, ürettikleri doğal peynirleri doğrudan tüketiciyle buluşturmak ve doğal peynirlerin pazardaki yerini güçlendirmeyi hedefliyor” ifadelerini kullandı.

Slow Fish Mersin sözcüsü Ezgi Biçer, “Unutmayalım, sofralarımıza gelen balıkların besin zinciri bizlerin denizlerimizi ne kadar karasal atığa mahkum ettiğimize bağlı. Dolayısıyla, hep birlikte umduğumuzu bulamıyorsak, bulduğumuzu toplayalım ve ekosisteme umut olalım” dedi. Slow Food Mahal Sözcüsü Raziye İçtepe ise “Doğayı ve insan sağlığını aynı anda koruyan yavaş zeytinyağı kriterleri beş başlıkta toplandı. Bunlar sırasıyla ağaçların özelliklerini, zeytinliğin bakımını, biyolojik çeşitliliği ve nihayetinde zeytinin hasat ve sıkım biçimlerini kapsıyor. Böylelikle sadece tüketicinin sağlığı ve damak tadı değil, aynı zamanda zeytin ağaçları ve ekosistemi de korunmuş oluyor” dedi.

s710752.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.