Anatomi bilmeyen Refleksterapist olmaz!

Anatomi bilmeyen Refleksterapist olmaz!

Refleksterapist Elif Topaloğlu yazdı...

Son günlerde Refleksterapi uyguladığını söyleyen çok fazla sayıda güzellik merkezi çalışanı olduğunu görüyorum. Danışanlarım daha evvel şurada yaptırdım diye geliyorlar bilgi aldığımda ne hastalık geçmişleri, ne şu anki durumları hakkında bilgi almadan her danışana aynı şekilde uygulama yapıldığını öğreniyorum. Bu uygulamaların rahatlatıcı ayak masajı olmaktan öteye geçemeyeceğini birkaç yazı ile okuyucularıma anlatmaya çalışacağım. Refleksterapi bir masaj değil, Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanmış Tamamlayıcı Tıp dallarından biridir. Özellikle de anatomi bilgisi olmayan bir Refleksterapist olamaz bu sebeple Anatomi ile başlamak istedim.

Tıbbın temel derslerinden biri olan Anatomi tamamlayıcı sağlık dallarından biri olan Refleksterapi’de de çok önemli bir yere sahiptir.

Anatomi; canlıların yapısını ve organlarının birbiriyle bağıntılarını inceleyen bilimdir. Eski Yunanca Anatemnein (açmak) ve tome (kesmek, ayırmak) sözcüklerinin birleşmesinden türemiştir. İncelenen canlının türüne göre üç ayrı bilim dalına ayrılır: insan anatomisi, hayvan anatomisi (zootomi), bitki anatomisi (fitotomi).

Canlıların yapısı bir bütün olarak açılıp incelenebildiği gibi, günümüz modern anatomisinde, türdeş işlevleri gören organ kümelerinin yapısal incelemeleri de olanaklıdır. Bu inceleme biçimine sistematik anatomi adı verilir. Örneğin insan anatomisinde beynin tek başına yapısının incelenmesinin hiçbir anlamı yoktur. Ancak beyinle birlikte beyincik, omurilik soğanı, omurilik ve çevresel sinirler bir bütün olarak incelendiğinde, olaya yapının işlevi açısından da yaklaşılmış olur. Safra kesesi de tek başına değerlendirilemez, safra kesesi, karaciğer, karaciğer kanalı, koledok kanalı pankreas bir bütün olarak incelenir.

Her uzman temel olarak kabul edildiği şekliyle insan vücudunun genel yapısı hakkında bilgi sahibi olmalı, Vücudu saran tüm organ sistemleri hakkında detayları kavrayarak meslek hayatında karşılaşacağı hastalıklarla insan vücudunun anatomisi arasındaki bağlantıyı kurabilmelidir. Vücudu ayakta tutan çeşitli özellikleri olan iskelet sistemini öğrenmeli, temel yapılarını, işlevini ve dengenin sağlanmasında rol oynayan yapıları, birbirlerine bağlanarak hareketi sağlayan sistemleri kıkırdak ve eklemleri bilmelidir.

İyi bir Refleksterapist vücut kaslarına ilişkin genel bilginin yanı sıra kasların genel yapısı ve görevleri, kasların çeşitleri, kas kasılması ve tipleri yapı ve fonksiyonları, kasın duyu reseptörleri hakkında bilgi sahibi olmalıdır. Tüm organların işleyişini bilmeyen bir refleksterapist, komplike hastalıklarda çoğu zaman vücudun sistemine faydadan çok zarar verir.

Sizler de böyle uygulamaları alacağınız kişi veya kurumlardan gerekli yeterlilik, diploma ve sertifikalarını görmeyi talep edebilirsiniz.

Hepinize sağlıklı bir haftasonu dilerim, sevgiler.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.