Anayasa Mahkemesinden önemli din dersi kararı

Anayasa Mahkemesinden önemli din dersi kararı

Anayasa Mahkemesi (AYM) din kültürü ve ahlak bilgisi dersinden muaf tutulmak isteyen bir öğrencinin başvurusunun kabul edilmemesinin Anayasa’ya aykırı olduğuna karar verdi.

Bugün Resmi Gazetede yayınlanan kararda, 15 AYM üyesinin yedisi karara karşı oy kullandı. Mahkemenin kararı ders müfredatını inceleyerek aldığı ifade edildi.

Anayasa’nın 24’üncü maddesindeki “Din kültürü ve ahlak öğretimi ilk ve ortaöğretim kurumlarında okutulan zorunlu dersler arasında yer alır” ile “Bunun dışındaki din eğitim ve öğretimi ancak kişilerin kendi isteğine, küçüklerin de kanuni temsilcisinin talebine bağlıdır” ifadelerini hatırlatan AYM, mevcut müfredatın ilk alıntıda yer alan din kültürü ve ahlak öğrenimi sınırlarında kalmayıp ikinci alıntıda yer alan din eğitim ve öğretimi seviyesinde olduğu kararına vardı.

thumbs-b-c-948a5b70244c770bcbf0e463d79bea52.jpg

Öte yandan, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Danıştay kararlarını da hatırlatan AYM, Danıştay’ın 2017’de içtihat değiştirerek dersin Anayasa’ya uygun olduğuna karar vermesine karşın söz konusu kararın gerekçesini açıklamadığını belirterek dikkate almadı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.