Android 12 geliştirici beta sürümünde yeni özellikler ortaya çıktı

Android 12 geliştirici beta sürümünde yeni özellikler ortaya çıktı

Android 12 için yeni özellikler ortaya çıkmaya devam ediyor. Windows için temel işlevlerden olan çöp kutusu, Android 12 için deneme aşamasında. 

Geliştiriciler, yayınlanan beta sürümünün kaynak kodlarında çöp kutusu dahil bir çok yeni Android 12 özelliği keşfetti. Google, Mayıs ayında düzenleyeceği I/O Geliştiriciler Konferansı‘nda Android 12 beta sürümünü yayınlayacak. Bu beta öncesi yeni işletim sisteminin özellikleri geliştirici beta sürümünde denenmeye devam ediyor. XDA Developers tarafından keşfedilen yeni özellikler arasında Windows işletim sistemiyle karakterize olmuş çöp kutusu benzeri bir işlev keşfedildi. Bu keşfedilen özelliğe bakılırsa, Android 12‘de sildiğiniz resim v.b dosyaları bu alanda yer alacak. Ancak şu an için özellik, bu dosyaları geri alma ile ilgili bir işlev içermiyor. Bu işlevin ise daha sonradan Google dosya yönetici ile eklenmesi olası. Böylece silinen dosyalarınızı tek bir yerden görüp isterseniz geri alabileceksiniz. Şu an için özellik görsel olarak Android 12 geliştiricisi betasında ortaya çıkmadı.

Yeni Android sürümü ve keşfedilen özellikler

Google, Android 12 için çöp kutusu özelliği dışında da heyecanlandırıcı özellikler denemeye başladı. İşte Android 12 geliştiricisi betasında ortaya çıkan yeni özellikler:

– Ekran görüntüsü için yeni özellik

Bunlardan birisi ise yenilenen ekran görüntüsü özelliği. Kullanıcılar tarafından screenshot ya da “ss” olarak da adlandırılan özellik, alınan görüntüyü daha kolay düzenlememizi sağlıyor. Bir taraftan ekran görüntüsünü kırparken, bir büyüteç aracı da daha temiz bir seçim yapmamızı sağlıyor.

– Dışarıdan uygulama yükleme kolaylaşıyor

Android 12, dışarıdan indirilen uygulamalara da izin veren bir işletim sistemi. Google, Android 12 ile birlikte, dışarıdan indirilen uygulama için bir uyarı veriyor. Bu kısa uyarıdan sonra ise uygulamaya izin vermenizi sağlayacak ekrana yönlendiriyor.

basliksiz-1-206.jpg
– Her uygulama için açılış ekranı

Google, yeni işletim sisteminde her uygulama için özel bir açılış ekranını devreye sokacak. Bu yeni özellik kendi açılış sayfası olmayan uygulamaların daha kolay açılmasını sağlayabilir. Ancak denemelerde özellik, uygulamaların kendi açılış ekranlarına engel olduğu ortaya çıktı. Geliştiricilere göre Google bu hatayı giderecek.

– Animasyon değişiklikleri

Google, hem uygulama kaydırma hem de uygulama çekmesi animasyonlarında yenilikler yaptı. Buna göre uygulama çekmesine girdikten sonra sayfayı aşağı ve yukarı çektiğinizde bir zıplama efekti karşımıza çıkıyor. Yine uygulama çekmecesi açılırken de aynı şekilde küçük bir zıplama efekti kullanılmış. Şarj animasyonunda da değişikliğe gidilmiş. Kablo bağlandıktan sonra ekranda mavi bir ışık huzmesi beliriyor ve hızlıca yukarı hareket ediyor.

– Ses kontrol arayüzünde değişim

Yeni işletim sistemi, bildiğimiz ve yıllardır kullanılan Android ses kontrol arayüzünü de değiştiriyor. Yeni tasarımda ses açma kapama gibi simgeler daha büyük ve vurgulu bir hale gelmiş. Bu tasarımsal değişim ekran parlaklığı açma kapama çubuğunda da karşımıza çıkıyor.

– Ekran parlaklığı için yeni ayar

Erişilebilirlik ayarlarına da ekran parlaklığı ile ilgili yeni bir ayar eklendi. Buna göre ekran parlaklığını ekstra loş olarak değiştirmek mümkün olacak. Bu yeni modda ekranın parlaklığı kararmak yerine loşlaşıyor.

– Yakınlarla görüşmeleri gösteren widget

Daha önce geliştirici beta kodlarında rastlanan, yakınlarla yapılan son mesajlaşmaları gösteren widgetın da kullanıma açıldığı ortaya çıktı. Bu yeni widget sayesinde yakın olarak belirlediğiniz kişilerin sohbetlerine kolayca ulaşabileceğiz. Ortaya çıkan diğer özellikler ise şu şekilde:

– Android 10 ile birlikte Google, uygulamaların arka planda panoya erişiminin önüne geçti. Şimdi ise uygulamaların panoyu okuması halinde kullancı bildirim alacak.

– Google, Android 12 için uygulama bildirimleri için kontrol ayarı da deneme aşamasında. Bu özellik ile birlikte kullanıcı uygulamaların bildirimlerine ince ayarlar yapacak.

– Yeni işletim sistemi kullanıcılara uygulamanın istediği yaklaşık konum paylaşımı ve anlık konum paylaşım izni ile ilgili bilgi paylaşacak.

– Google, Asistan’ı başlatmak için güç düğmesine basılı tutma seçeneğini denemeye başladı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.