Ani kardiyak ölümler düzenli sağlık kontrolleri ile önlenebilir

Ani kardiyak ölümler düzenli sağlık kontrolleri ile önlenebilir

Son dönemlerde “Halı sahada genç futbolcu yere yığıldı” ya da “Genç basketbolcu yatağında ölü bulundu” gibi haberler basında sıklıkla yer almaya başladı.

Bu tür sporlarla uğraşıp rahatsızlıklarının farkında olmayarak devam ettirenlerin büyük bir tehlike altında olduğuna dikkat çeken Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Spor Hekimliği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Oğuz Yüksel kendilerine başvuran bazı sporcularda ölümcül olabilecek hastalıkları tespit ederek spora devam etmemeleri konusunda uyardıklarını söyledi. Spor yapacak çocukların, gençlerin ve ailelerinin uyarılması gerektiğine dikkat çeken Dr. Öğretim Üyesi Oğuz Yüksel şunları söyledi:

“Kimi zaman milyonlarca seyircinin gözleri önünde gerçekleşen spor müsabakalarında, ani ölümler gerçekten çok trajik ve üzücü olaylar. Bu ölümler çoğunlukla kalp kökenli ve bu ölümleri azaltmak mümkün. Sporda ani kardiyak ölümleri iki şekilde görüyoruz. Birincisi genç yaşta olup düzenli spor yapan sporcularda gördüğümüz ani ölümler. Aslında bu sporculardan her yıl sağlık raporu isteniyor. Her yıl gidip sağlıklı olduğunu kanıtlamak için aynı işlemlerden geçmek çoğu zaman sporculara saçma geliyor. Ancak egzersiz sırasında ölümün en sık nedeni olan hastalıklarda kalpteki sorun çocuk yaşlarda gözlenmez iken ilerleyen yaşlarda zaman içerisinde gelişiyor. Zaten egzersize bağlı ani ölümler en sık 13 – 25 yaş arasında görülüyor. Yani bir önceki yıl sağlıklı olmanız hala sağlıklı olduğunuz anlamına gelmiyor. Sporcuların her yıl ayrıntılı bir doktor kontrolünden geçmesinde büyük fayda var.

Ani ölümlerin görüldüğü ikinci grup da orta yaş üzeri, düzenli egzersiz yapmayan, arada halı saha maçı gibi bir aktiviteye katılan yetişkinler. Bu grupta egzersize bağlı ölümün en sık nedeni kalp krizi. Avrupa ve Amerika Kardiyoloji dernekleri düzenli egzersiz yapmayan 45 yaş üstü erkek ve 55 yaş üstü kadınların yüksek şiddette aktiviteye katılım öncesi dikkatli olması gerektiğini vurguluyor. Bu grupta diyabet ya da iki ve daha fazla kardiyak risk faktörü varlığında yüksek şiddette aktiviteye katılım öncesi efor testi yapılmasını öneriyorlar. Bu risk faktörleri; yüksek tansiyon, yüksek kolesterol, sigara kullanımı ve obezite. Yakın erkek akrabalarda 55 yaşından önce ya da kadın akrabalarda 65 yaşından önce kalp krizi öyküsü de önemli bir risk faktörü. O yüzden genç ya da yaşlıların, spor yapmadan önce mutlaka aile hekimi, ya da spor hekimine danışmasına ve rutin tetkik ve muayenelerini yaptırmasında fayda var.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum