Senem Köse Bektaş

Senem Köse Bektaş

Anlık ve Ani Unutkanlıklarınız Kronik Yorgunluklarınız mı Var?

Canımızın çok sıkıldığı anlarda, yalnız kaldığımızda, yada hızlı ve yoğun çalışma temposunda, kısıtlı zamanlarda işleri yetiştirme kaygısı, bazen kendimize bazen çocuğumuza ödül olarak verdiğimiz ulaşılması kolay ve hazır ulaşılabilir olan abur cubur besinler hayatlarımıza yıllar geçtikce daha fazla girmeye başladı.

Bu kadar hızlıca hayatımıza dahil ettiğimiz işlenmiş gıdaların sağlımız üzerinde etkileri hakkında bir çok araştırma mevcut. Bu olumsuz etkilere yenileri de eklendi.

Önce kendimiz sonra sevdiklerimiz çok değerli ve bu değerin korunması adına bu çalışma dikkate değer sonuçlar ortaya koymasından dolayı bugün yazımda yapılan çalışma ve sonucundan bahsetmek istiyorum.

Cambridge Üniversitesi (ABD), nde yapılan çalışmalarda abur cuburların bizleri unutkan ve halsiz yaptığını keşfetti.

Patates kızartması, pizza, hamburger, kekler, şeker ve şeker içeren ürünler, pişmiş yemekler gibi hazır ve kolay besinlerin sadece görünümüzün fit olmasında olumsuz bir etkisi yoktur. Uzun vadede, yüksek yağlı bir beslenme kalp krizi, tansiyon ve diyabet riskimizi de artırır.

Bilim adamları şimdi iki eksi noktayı daha kanıtladılar: Çoğunlukla yüksek yağlı abur cubur yiyenler ayrıca kısa süreli hafızalarının performansını düşerken, fiziksel stres altında daha çabuk yorulmuşlardır. Bunların sebebi ise, inflamasyonun artmasıdır. İnflamasyonu ise kolesterol, doymuş yağlar ve karbonhidratlar gibi yiyecekelr destekler ve arttırır.

Eğer anlık ve ani unutkanlıklarınız kronik yorgunluklarınız varsa beslenmenizi gözden geçirmenin vakti gelmiş olabilir.

Bu sonuçlara, Cambridge Üniversitesi'ndeki araştırmacıların fareler üzerinde yaptıkları bir çalışmanın ardından ulaşılmıştır. Bu çalışmada , test hayvanları iki gruba ayrılmıştır. Araştırmacılar, farelerin yarısı yağ içeriği yalnızca yüzde 7,5 olan yağsız bir diyetle, farelerin diğer yarısı, yüzde 55'i yağ olan karışık bir diyetle beslendi. Ve bulunan sonuçlarda abur cubur fareleri tembel ve unutkan yapmıştır.

Araştırmacılar, sadece dokuz gün yüksek yağlı abur cubur yedikten sonra farelerin fiziksel ve zihinsel olarak bozulmaya başladığını görünce şaşırdılar. Araştırmacılar Deneysel Biyoloji Dergisi'nde şöyle yazıyor: Sadece dört günlük abur cubur beslenmesi, yüksek yağlı kemirgenlerin kaslarındaki oksijen kullanımını ve enerji üretimini önemli ölçüde azaltmak için yeterliydi. Deneyin beşinci gününde, yüksek yağlı diyet uygulayan fareler, düşük yağlı diyet uygulayan akranlarına göre yüzde 30 daha az yürüdü ve dokuzuncu günde bu oran yüzde 50'ye ulaştı. Ayrıca kısa süreli hafızası da kötüleşti. Bir test labirentinde doğru yolları hatırlamakta, zayıf karışım grubundaki farelere göre çok daha fazla sorun yaşadılar.

Bunun sebebi ise ‘’Protein’’

Araştırmacılar, performanstaki düşüşün nedeni olarak, kalbin kaslarında ve hücrelerinde önemli ölçüde artan bir spesifik protein seviyesi belirlediler. Bu protein oksijen kullanımını azaltır ve hücrelerde enerji üretimini daha az verimli hale getirir.

Yapılan bu araştırmalar bizlere beslenmenin sadece karın doyurmak olmadığını bir kez daha göstermektedir. Canınız abur cubur istedğinde yada tüm beslenme şekliniz abur cuburla şekil aldıysa, şifayı sofranda yapacağın değişimler ile başlatabilirsin.

Şifanın gücü için kendine bir adım at... Işıltınızla var olun...Sevgilerimle

Senem Köse Bektaş

Holistik Beslenme Danışmanı /Nefes Terapisti/ Gıda Mühendisi/Yoga öğretmeni/EFT uygulayıcısı

Önceki ve Sonraki Yazılar