Antalya'da edebiyat kokulu Azerbaycan rüzgarı esti

Antalya'da edebiyat kokulu Azerbaycan rüzgarı esti

Azerbaycan Diasporasını Destekleme Vakfı'nın maddi desteğiyle ve Antalya Konyaaltı İlçe Halk Eğitim Merkezi'nin destekleri ile açılan "Söz Dünyasına Doğan Güneş" adlı sergisi Kasım ayında hizmete açıldı.

Aysel Ateş Abdullazade- Türk dünyasının büyük şairi Nizami Gencevi'nin 880.yıl dönümüne ithafen, Antalya Azerbaycan Kültür ve Dayanışma Derneği'nin "Evrensel Nitelikli Sanatçı" projesi kapsamında Azerbaycan Diasporasını Destekleme Vakfı'nın maddi desteğiyle ve Antalya Konyaaltı İlçe Halk Eğitim Merkezi'nin destekleri ile açılan "Söz Dünyasına Doğan Güneş" adlı sergisi Kasım ayında hizmete açıldı.

Açılışa Konyaaltı bölgesi yetkililerinin yanı sıra çok sayıda yerli ve yabancı STK temsilcisi de katıldı. Bu serginin özelliği, Nizami'nin eserlerinin keçe ve el sanatlarından oluşmasıydı. Kısa sürede herkesin dikkatini çeken sergiye, resmi çevrelerden, eğitim kurumlarından ve diğer belediyelerden davetler geldi.

img-20211202-wa0085.jpg

Konyaaltı belediyesinin ardından, Antalya Bilim Koleji'nde Nizami Gencevi 880. Yıl - "Söz Dünyasına Doğan Güneş" sergisi düzenlendi. Kolej öğrencileri ve öğretmenleri tarafından, Nizami Gencevi'nin edebi kişiliğini ve eserlerini büyük bir ilgiyle karşılandı.

Sergi bir dahaki sefere Antalya'nın Muratpaşa belediyesinde düzenlendi. Fuara Muratpaşa belediye başkanının yanı sıra Bursa belediye başkanı ve Türkiye'nin birçok ilinden belediye başkanları da geldi.

img-20211202-wa0097.jpg

Son olarak 29 Kasım'da Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nde projenin son günü için sergi ve etkinlik düzenlendi. Etkinlik, Atatürk ve silah arkadaşlarını, aynı zamanda bütün türk dünyası şehitlerini bir dakikaklık anma duruşu ile açılarak, sonrasında Azerbaycan ve Türkiye Cumhuriyeti İstiklal marşı ile devam etti. Davetin sunucusu Aysel Ateş, Nizami Gencevi'ye özel teşkil edilmiş bugünü bilgilendirmek için Antalya Azerbaycan Kültür ve Dayanışma Derneğinin Başkanı sayın Ceyran Sattarova'yı konuşma sözü için kürsüye davet etti. Sattarova, gelen konukları selamlayarak, günün anlam ve öneminden bahs etti. Etkinliğe, Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi dekanı, dekan yardımcısı, öğretmenler, öğrenciler, Konyaaltı Halk Eğitim Merkezi müdürü ve öğretmenleri, yerli ve yabancı STK temsilcileri, Antalya'da yaşayan ve okuyan hemşerilerimiz katıldı. Etkinlik, Nizami Gencevi'nin hayatı, çalışmaları ve kişiliğine odaklandı. Akdeniz Üniversitesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Ertürk, Akdeniz Üniversitesi Doktora öğrencisi Seymur Beşirzade, Akdeniz Üniversitesi öğretim üyesi Terane Oktan, Akdeniz Üniversitesi öğrencisi Vüsale Hacıyeva, Kırgız temsilcisi Zera Valedji edebiyat ve sanat adına konuşmalar yaptılar.

img-20211202-wa0064.jpg

Edebiyat Fakültesi öğrencileri Nizami'nin şiirlerini ve hikmetli sözlerini okudu. Etkinliğin sonunda Antalya Azerbaycan Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Ceyran Sattarova, proje kapsamında düzenlenen sergi ve etkinliklere katılanlara Nizami Gencevi'nin 880. yıl dönümü anısına plaket, hediye ve teşekkür mektupları takdim etti, hatıra fotoğrafları çekildi.

img-20211202-wa0038.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.