Antik Palmira Kenti IŞİD'den Kurtarıldı

Antik Palmira Kenti IŞİD'den Kurtarıldı

Palmira artık özgür: Suriyeli komutanlar operasyonun detaylarını anlattı.

Suriye ordusu bir aylık hazırlık sürecinin ardından antik Palmira kentini IŞİD'den kurtardı. Suriyeli komutanlar, Rusya'nın verdiği hava ve istihbarat desteğine dikkat çekerken, gazetecilerin kente girmesiyle IŞİD'in antik kente verdiği zarar da gün yüzüne çıktı.

Rus savaş uçakları ve gönüllü birliklerin desteğini alan Suriye ordusu, Mayıs 2015’te IŞİD’in ele geçirdiği Palmira antik kentinde yeniden kontrolü sağladı.

Operasyonun detaylarını Russia Today’e (RT) anlatan Suriyeli bir komutan, “Palmira’nın özgürleştirilmesi operasyonunun hazırlıkları bir aydan biraz daha uzun sürdü. Suriye ordusu askerlerini yeniden düzenlendi. Ordu, Suriye Hava Güçleri ve özellikle de Rus Hava Güçleri ile iletişim halindeydi. Tanklar ve diğer askeri ekipmanlar Suriye ordusu ve müttefikleri tarafından Palmira’ya getirildi” ifadelerini kullandı.

Asıl amaçlarının Palmira tepelerinin kontrolünü sağlamak olduğunu kaydeden Suriyeli komutan, “Dün (önceki) gece Palmira’nın antik kalesinin kontrol etmeyi başardık. Ardından da şehri almak için hazırlandık. DAİŞ (IŞİD) teröristleri kaleye giden bir köprüyü hava uçurdu. Bu nedenle piyadelerimiz şehre topçu atışı altındaki kuzey tarafından girmek zorunda kaldı ve sonunda tanklarımız bu bölgelerin özgürleştirdi.

'RUS DESTEĞİ PALMİRA'NIN ÖZGÜRLEŞTİRİLMESİNDE KİLİT ÖNEME SAHİP'

Sputnik’e konuşan General Samir Süleyman da Rusya’nın Suriye ordusuna verdiği desteğin operasyon için kilit önem taşıdığının altını çizdi.

“Rus havacılığı, özellikle de saldırı helikopterleri, Palmira tepelerindeki terörist tuzaklarını imha etti” diyen Süleyman, Rusya’nın verdiği istihbarat verileriyle de IŞİD militanlarının bulunduğu hedefleri tespit ederek takip ettiklerini belirtti.

IŞİD’in Palmira’dan çıkartılmasının ardından bölgeye giren RİA Novosti muhabiri de örgüt militanlarının Palmira Müzesi ve müzedeki bazı eserleri tamamen talan ettiğini aktardı. Haberde, müzedeki tüm kaideleri yıkan, heykelleri darmadağın eden IŞİD militanlarının, müzenin tavanını tamamen yıktığı ve duvarlara da hasar verdiği belirtildi.

28032016-medyaege-aic-isis-palmira

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.