Antik zeytin ağacından rekor verim

Antik zeytin ağacından rekor verim

Zeytinliğin sahibi ve Antikas Zeytinyağı kurucusu Ertuğrul Özcan, antik zeytin ağacının yıllardır rekor seviyede zeytin verdiğini açıkladı. Manisa’nın Soma ilçesinde yapılan araştırmada 1624 yaşında olduğu belirlenen zeytin ağacı koruma altına alındı.

Zeytinliğin sahibi ve Antikas Zeytinyağı kurucusu Ertuğrul Özcan “Antik diye adlandırdığımız zeytin ağacımızdan yıllardır rekor seviyede ürün alıyoruz. Geçtiğimiz yıl 360, bu yıl 450 kilogram zeytin verdi. Bu zeytinleri ayrı sıkıyoruz, özel bir zeytinyağı üretiyoruz. Antik ağaç bizim özverimizin kanıtı, gururumuz, ona gözümüz gibi bakıyoruz” açıklamasını yaptı.

Tarihe tanıklık eden bu antik zeytin ağacının kök çevresi 6.80 metre, taç çapı 13 metre, boyu ise 6 metre olarak tescil edildi. Türkiye’nin en yaşlı ürün veren ağaçlarından biri olan ağaç, Ayvalık tipi zeytin türü veriyor.

projects-5505-1627940022131-foto1.jpg

Atalarının uzun yıllardır koruduğu 1624 yıllık zeytin ağacını gelecek nesillere bırakmak için en iyi şekilde bakımını yaptıklarını söyleyen Özcan “Dedemin bu ağaca itinalı davrandığını hatırlıyorum, biz de onlardan öğrendiklerimizi uyguluyoruz. Torunlarıma bırakacağım en değerli miras atalarımdan bir parça olan bu ağaç olacak” dedi. Hiç yılmadan sıcağa, soğuğa dayanan asırlık ağaçlardan elde edilen zeytinyağlarının daha sağlıklı ve özel olduğunu hatırlatan Özcan “Bu zeytinyağını sizlere ulaştırdığımız her yıl aynı heyecanı yaşıyoruz” diye konuştu.

unnamed.jpg

Tarih kokan bahçe

Aynı bahçede 400 yaş civarında 25 asırlık ağaç olduğunu belirten Özcan “Bahçemiz tarih kokuyor. Nice mevsimler yaşadı bu ağaçlar, kökleri toprağımıza kilitlendi. Yüzlerce emekçi meyvelerini topladı, bizler, çocuklarımız dalların altında koşuşturdu. Her biri bizim için çok değerli” dedi. Özcan, ayrıca ‘Antikas Zeytinyağı’ markasının ismi için de bu antik ağaçtan esinlenildiğini belirtti.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.