App Store gelirlerinin yüzde 78’i kâr

App Store gelirlerinin yüzde 78’i kâr

Ürünlerindeki kar oranını daime yüksek tutan Apple, bu parayı sadece donanımdan kazanmıyor. Müzik ve TV gibi dijital servislere de sahip olan ABD’li teknoloji devi, asıl kârını App Store üzerinden elde ediyor.

Haksız rekabet sebebiyle davalık olan şirket, bir ABD senatörünün sorusu üzerine, uygulama mağazasındaki kâr oranını açıkladı.

Spotify ve Apple arasındaki haksız rekabet davası, iki şirket hakkında daha fazla detayın ortaya çıkmasına neden oldu. Geçtiğimiz hafta Fortnite‘ın gelirlerinin büyük çoğunluğunun PlayStation‘dan geldiğini öğrenmiştik. Şimdi de Apple, App Store‘un kâr oranını açıkladı.

Şirket, ABD‘li bir senatörün sorduğu soru üzerine uygulama mağazasındaki kâr oranlarını açıkladı. Yapılan açıklamaya göre, App Store gelirlerinin 2018 yılında yüzde 75‘i,  2019 yılında ise yüzde 78‘i kârdan oluşuyor. Tam olarak ne kadar olduğu belirtilmeyen kazancın, milyar dolarları bulduğu tahmin ediliyor.

app-storeun-kar-orani-dudak-ucuklatti-2.jpg

Apple, App Store içerisindeki her uygulamadan, yüzde 15-30 komisyon alıyor. Şirketin “adil bir ücret” olarak tanımladığı bu komisyon, geliştiriciler tarafından “Apple vergisi” olarak anılıyor. Özellikle Spotify gibi Apple ile doğrudan rekabet eden şirketler, bu payın haksız rekabet oluşturduğunu iddia ediyor.

Ancak Spotify, vergiden rahatsız olan tek şirket değil. Kısa süre önce Apple ile komisyon sorunu yaşayan Epic Games, bu sorunları çözememiş ve soluğu mahkemede almıştı. Haksız rekabet davasında birbirine destek olan iki şirket, Apple’a karşı birlikte mücadele ediyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.