Apple, AB'yi rahatlatmak için İrlanda'ya...

Apple, AB'yi rahatlatmak için İrlanda'ya...

Apple, Avrupa Birliği ile vardığı anlaşma sonucu İrlanda'ya 15.4 milyar dolar vergi ödeyecek. 15.4 milyar dolarlık borç önümüzdeki yıl ödenmeye başlayacak

Geçtiğimiz yıl Avrupa Birliği, Apple’ın İrlanda ile olan vergi anlaşmasının yasalara aykırı olduğu ve şirketin ülkeye vergi borcunun bulunduğu kararına vardı. 2016 yılında alınan karara uymayan İrlanda, vergi borcunun toplanmasını yavaşlattı bunun üzerine Avrupa Adalet Divanında dava açıldı.  Wall Street Journal yakın zaman içerisinde Apple’ın borçlarını ödemeye başlayacağını duyurdu.

Apple ve İrlanda alınan kararın aksine savaştılar. İrlanda, Avrupa Birliği’nin otoritesini aştığını ve ülke iç işlerine bu kadar karışmasının yanlış olduğunu söyledi. Apple ise vergi borcunun yanlış hesaplandığını ileri sürdü.

İrlanda, söz konusu fonun şartlarını görüşmek için para toplama işlemini sürdürdüğünü ancak Avrupa Komisyonu, 2016 kararını takip etmediği için İrlanda'ya karşı gerçekleştirdiği hareketi, para toplanıncaya kadar devam edeceğini söyledi.

Apple'ın İrlanda'da bulunduğu süre boyunca ülkenin vergi yasalarını kullanarak 2003'le 2014 arasında Avrupa'daki karlarından yüzde 0,005 vergi ödediği kaydedilirken, Apple CEO'su Tim Cook ödemek zorunda oldukları vergiler için "tamamen siyasi saçmalık" diyor.

İrlanda Maliye Bakanı Paschal Donohoe açıklamasında Apple'dan alacakları ödemelerin 2018'in ilk çeyreğinde başlamasını beklediklerini söyledi.

Kaynak: Milliyet

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.