Apple App Store davasını kaybetti!

Apple App Store davasını kaybetti!

ABD'de Yüksek Mahkeme, kullanıcıların akıllı telefon iPhone uygulamalarının satışlarını tekelleştirdiği gerekçesiyle Apple'a dava açabileceğini açıkladı.

ABD Yüksek Mahkemesi, Apple'a uygulama mağazası App Store'a "uygulamalar üzerindeki tekelliği nedeniyle uygulama ücretlerinin aşırı artması" gerekçesiyle açılan toplu dava hakkındaki kararını açıkladı. 

Apple'ın daha önce kullanıcıların uygulama ücretiyle ilgili sadece uygulama geliştiricilerine dava açabileceğini savunduğuna işaret eden mahkeme, bunun aksine kullanıcıların Apple'a iPhone uygulamalarının satışlarını tekelleştirdiği gerekçesiyle dava açabileceğine hükmetti.

Yüksek Mahkeme Yargıcı Brett Kavanaugh, yaptığı açıklamada, Apple'ın her uygulama satışından yüzde 30 komisyon aldığını, bunun da Apple'a uygulama ücretlerine ilişkin açılan davanın devam ettirilmesi için yeterli bir neden olduğunu belirtti. Buna ek olarak ABD, geçtiğimiz günler Çin ürünlerine yönelik gümrük vergisi oranını yüzde 10’dan yüzde 25’e çıkardı. 200 milyar dolarlık ürünü ilgilendiren bu artış en çok akıllı telefon ve bilgisayar başta olmak üzere teknoloji ürünlerini kötü etkiledi.

ABD Başkanı Donald Trump’ın geçen hafta attığı bir tweet ile fitilini ateşlediği ve bugün uygulamaya alınan yeni gümrük tarifesi, Apple’ı da sarsacak cinsten. Çünkü artık Apple ürünleri de yüzde 25’lik bu yeni, vergiye tabi olacak.

Yüzde 10'luk verginin Apple açısından zorluklarına karşın sürdürülebilir olduğunun altını çizen Bloomberg ise yüzde 25’lik gümrük tarifesini ise yüzde ‘Apple'ın iPhone üretimini Çin'den çıkarmayı değerlendirebileceği nokta’ olarak nitelendirdi. ABD ile Çin arasında yeniden alevlenen bu son ticaret savaşı sonrasında Apple’ın nasıl bir adım atacağı merakla bekleniyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.