Apple FBI'ın iPhone Talebini Bir Kere Daha Reddetti

Apple FBI'ın iPhone Talebini Bir Kere Daha Reddetti

FBI geçtiğimiz yıl iPhone'a istediği an erişim sağlamasını istediği Apple'dan olumsuz yanıt alınca dava açmış, bir süre sonra kendi kırabildiği gerekçesiyle davayı iptal etmişti. FBI iPhone konusunda tekrar Apple'dan yardım istedi.

Amerika Birleşik Devletleri Federal Soruşturma Bürosu (FBI) tarafından, San Bernardino'da yaşanan terör olayından sonra Apple'dan istediği zaman telefonlara erişim sağlayabileceği bir yazılım geliştirmesini talep etmişti. Talep kabul edilmeyince FBI dava açmış ancak belli bir süre sonra yazılımı kırdığını açıklayarak davadan vazgeçmişti. FBI geçtiğimiz günlerde tekrar bir iPhone şifresi için Apple'a başvurdu.

Geçtiğimiz aylarda ABD'nin San Bernardino eyaletinde karısıyla beraber terör eylemi gerçekleştiren Seyid Rıdvan'a ait telefonun şifresinin kırılmasını isteyen FBI'ın talebi Apple tarafından reddedilmişti. FBI Apple'a dava açarak sorunun çözülmesini talep etse de bir süre sonra davadan vazgeçerek şifreyi kendi kırdığını duyurmuştu. Bu olaydan kısa bir süre sonra Arkansas polisinin isteği üzerine bir iPhone ve iPod şifresi kırmayı da kabul etmişti.

Apple şifresi kırılması bir kere daha gündemde

FBI New York'ta görülen uyuşturucu davası Apple'a bir kere daha istekte bulunarak, şifrenin kırılmasını istedi. FBI'ın talebi Apple tarafından bir kere daha reddedildi. FBI'ın ardından uyuşturucu davasında sanık olan Jun Feng adlı kişinin telefonunun şifresinin kırılmasını ABD Adalet Bakanlığı talep etti ancak Apple tarafından bu talep de reddedildi.

Şirketten yapılan açıklamada, ABD hükümetinin New York davasında Apple'ın yardımının gerekliliğinin ispatlanamadığı belirtildi.

Geçtiğimiz günlerde, ABDli bazı siyasetçiler, Temsilciler Meclisi'ne bir yasa tasarısı sunacaklarını açıkladı. Söz konusu yasa tasarısı, emniyet güçlerinin ihtiyaç duyduğunda telefonların şifre sistemlerini devre dışı bırakarak telefona ulaşmalarını sağlamayı içeriyor.

Apple FBI kullanıcıların bilgisini ele geçirdi iddası

FBI’ın Apple marka cihazların yazılımlarını kırabilmesinin ardından, Apple tarafından yapılan açıklamalarda telefon kullanıcılarının şahsi bilgilerinin FBI tarafından ele geçirilebileceğini ifade etti. Öte yandan şirket FBI’ın yazılımı nasıl kırmayı başarabildiğini kendileriyle de paylaşacağını düşündüğünü açıklamıştı.

 Aradan geçen mahkeme sürecinin ardından Apple’da konuşulan söylentiler de dışarıya sızdı. Bunlara göre FBI yasa dışı olarak yazılıma sızmayı başardı ve Apple kullanıcılarının bilgilerine ulaşmayı başarabildi. Resmi olmayan ifadelere göre başka bir iddia olarak FBI kanadının mobil işletim sistemi üreticilerinden Google’ın yardımını aldığı konuşuluyor. İddia çerçevesinde Google, FBI ile işbirliği yapmayı kabul ederek federal büronun istediğini karşıladı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.