Apple İlk Çeyrekte 2003'ten Bu Yana İlk Defa Düşüş Gösterdi

Apple İlk Çeyrekte 2003'ten Bu Yana İlk Defa Düşüş Gösterdi

Teknolojinin dev isimlerinden Apple 2003 yılından bu yana ilk defa ilk çeyrekte zarar etti. Şirket geçen yılın aynı dönemine nazaran yüzde 12,7 kar kaybı yaşadı.

Dünyanın en prestijli teknoloji üreticilerinden Apple, 2016'nın ilk çeyreğinde geçen yılın ilk çeyreğine göre 12,7 gelir kaybı gösterdi. Teknoloji şirketinin bu kaybı 2003'ten beri ilk defa gözlemlenmiş oldu. Teknoloji devinin akıllı telefonu iPhone'nun satışları da tarihinde ilk defa düşüş gerçekleşti.

Teknoloji üreticisi şirketin yaptığı açıklamada 2016 yılı ilk çeyrek net gelirleri 50 milyar 600 milyon dolar seviyesinde oldu. 2015 yılında net gelirini 58 milyar dolar olarak açıklayan Amerika Birleşik Devletleri merkezli teknoloji devleti 2016 ilk çeyreğinde kazandığı net gelir 2015 ilk çeyreğine göre yüzde 12,7 oranında büyük bir düşüş göstermiş oldu.

Şirketin net gelirinde düşüş yaşanması doğal olarak şirketin net karını da etkiledi. 2015 yılı ilk çeyrek içerisinde net karı 13 milyar 600 milyon dolar olurken 2016 ilk çeyrekte ise 10 milyar 500 milyar dolar oldu. Böylece şirketin net karı da yüzde 22,8 düşüş göstermiş oldu

51 çeyreğin ardından ilk defa düşüş

Apple'ın geçen yıl ilk çeyreğe oranla gelirlerindeki düşüşle beraber 2003 yılından bu yana her çeyrekte kazancını arttırmayı başarabilmiş olduğu tablo da yerle bir olarak ilk defa düşüş gösterdi.

Akıllı telefon tarihinde ilk yaşadı

Geçen yılın ilk çeyreğine göre bu yıl açıkladığı verilerde büyük kayıp yaşayan şirket, piyasa ilk akıllı telefon sürdüğü tarihten bu yana ilk defa düşüş gösterdi. Geçen yıl ilk çeyrek içerisinde 61 milyon adet akıllı telefon satabilen Apple, bu yılın ilk çeyreğinde satışlarda yüzde 16,1'lık bir kayıp yaşayarak 51 milyon 200 bin adet akıllı telefon satabildi.

Tablet satışı da düştü, hisse başı değer kaybı yaşandı

Piyasada zor duruma düşen şirket ürettiği iPad tabletlerinin satışında da düşüş yaşadı. Öte yandan şirketin bu yılın ilk çeyreğinde ekonomik kayba uğramasıyla beraber hisse başına değer New York borasında yüzde 8 değer kaybetti.

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.