Apple, yapay zekada rakiplerini yakalamaya çalışıyor

Apple, yapay zekada rakiplerini yakalamaya çalışıyor

Apple, yapay zeka teknolojisinde (AI) son beş yılda önemli bir atılım yaptı.

Yapılan bir araştırmaya göre, şirketlerin son beş yılda gerçekleştirdiği yapay zeka satın alımları liste olarak ortaya çıktı. Bu listenin zirvesinde ise Apple yer aldı. Teknoloji devinin Siri ile alakalı satın almaları ise dikkat çekti.
Apple’ın başı çektiği listede yapay zeka yatırımı yapan dört firma daha yer alıyor. Google, Microsoft ve Facebook’tan oluşan rakiplerin arasında Amazon’un yer alamaması da dikkat çekti.

GlobalData araştırmasına göre Apple son beş yılda 25 yapay zeka şirketi satın alımı yaptı. İkinci sırada ise 17 satın alımla Accenture isimli İrlandalı sürpriz bir firma dikkat çekti. Listede Google 14, Microsoft 12, Facebook ise 9 satın alımla ilk beşte yer aldı.

Apple yapay zekayı Siri için kullanıyor

Apple, teknoloji dünyasında bir çok alanda zirvede yer alıyor. Ancak firma yapay zeka konusunda Google ve Amazon’un gerisinde kaldı.

Kişisel asistan pazarında yapay zekayı etkin kullanan Google ve Amazon, Apple’ı harekete geçirdi. Özellikle son yıllarda yapılan satın alımlar Siri için yapay zeka geliştirmelerini hedef alıyor.

GlobalData’nın Kıdemli Analisti Nicklas Nilsson, araştırma sonuçlarında Apple yatırımlarına dikkat çekti. Apple tarafından 2020 yılında satın alınan Inductiv bu firmalardan biri. Firma makine öğrenimi konusunda uzmanlaşmıştı. Apple ise Siri verilerini iyileştirmek için bu şirketi satın aldı.

basliksiz-2-045.jpg

Apple’ın yine 2020 yılında satın aldığı İrlandalı ses teknolojisi şirketi Voysis ise Siri’nin doğal dil anlayışını iyileştirmek için kullanılıyor. Buna göre Voysis,  yapay zeka teknolojisi ile ses analizi araştırmaları yapıyordu. Apple 2019 yılında satın aldığı PullString ile ise iOS geliştiricilerin (Developer) Siri kullanımı kolaylaştırmayı amaçlıyor.

Bu beş firma, yapay zeka teknolojisi işe alımlarında da sürekli yeni pozisyonlar açıyor. Buna göre 2020 yılı boyunca beş firma toplamda 14 binden fazla yapay zeka temelli iş ilanı yayınladı.

Son yıllarda büyük verilerin işlenmesi, makinelerin arası iletişim ve veri güvenliği gibi önemli konularda yapay zekanın önemi artıyor. Bugün teknolojiye yön veren dört büyük firmanın bu listenin zirvesinde yer alması da bu anlamda sürpriz değil.

Listede yer alan İrlandalı Accenture PLC, strateji, danışmanlık, dijital teknoloji ve operasyon hizmetleri sunan küresel bir yönetim danışmanlığı şirketi.

Şirket, dünyanın an büyük 500 şirketinin yer aldığı Forbes 500 listesinde yer alıyor. Firmanın yapay zeka teknolojisi yatırımları ile nasıl bir altyapı oluşturduğu da merak konusu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.