Apple'ın hedefi bir trilyon dolarlık şirket olma...

Apple'ın hedefi bir trilyon dolarlık şirket olma...

iPhone X'i satışa çıkaran Apple, 900 milyar dolara yakın piyasa değeriyle hem dünyanın en değerli halka açık şirketi, hem de 1 trilyon dolar hedefine en yakın şirket.

Apple'ın 1 trilyon dolarlık değere ulaşabilmesi için hisselerinde yüzde 13'lük bir artış yeterli olacak. Dünyanın ilk trilyon dolarlık şirketi için yarış devam ediyor ve gözler Apple, Amazon, Facebook ve Googleın kurucu şirketi Alphabetin üzerinde.

Piyasa analistlerine göre, teknoloji şirketlerinde hisseler 2017'de olduğu gibi güçlü bir şekilde yükselmeye devam ederse, Apple'ın başını çektiği söz konusu şirketlerden bir ya da daha fazlasının piyasa değeri 2018 yılının ilk çeyreğinde bir trilyon doları aşacak.

"1 trilyon dolar piyasa yarışı"nda önde giden Apple'ın piyasa değeri Salı günü 869 milyar dolara yükseldi.

iPhone telefonları piyasaya sürererek mobil iletişim, müzik ve fotoğrafçılık alanlarında ezberleri bozan Kaliforniya merkezli Apple'ın piyasa değeri, 729 milyar dolar ile ikinci sırada olan Alphabet'i 140 milyar dolar aşıyor. Microsoft ise 664 milyar dolarla listede üçüncü sırada yer alıyor.

Kurucusu Steve Jobs'un 1997'de yeniden yönetime geçtiğinde iflasın eşiğinde olan Apple'ın 1 trilyon dolarlık piyasa değerine ulaşmak için hisse fiyatında yalnızca yüzde 15'lik bir artışa ihtiyacı var.

Apple'ın, New York borsası'nda işlem gören hisselerinin değeri, 2017 yılındaki yüzde 47'lik artışın ardından, yılın ilk işlem gününde de yüzde 1.8 artarak 172.26 dolara yükseldi.

ABD yatırım dergisi Barrons, geçen hafta kapağında Appleın piyasa değerinin bu yıl bir trilyon dolara ulaşacağını; ancak, şirket hisselerinin yükselişinin tepe noktasının yakın olduğunu düşünmediklerini yazdı.

Apple, geçen yıl 229 milyar dolar gelir ve yaklaşık 48 milyar dolar kar elde etti. Bu neredeyse Microsoft ve JP Morgan'ın toplamı kadar bir gelire karşılık geliyor.

Stockbroker Hargreaves Lansdown'da bir öz sermaye analisti olan George Salmon, piyasaların 2018 yılında yükselmeyi sürdüreceği ve büyük Amerikan teknoloji hisselerinden birinin bir trilyon doları bulan bir şirkete dönüşmesinin "zaman meselesi" olduğunu belirtti.

Salmon, ABD teknoloji sektörü Facebook, Google ve Amazon'un giderek artarak gözleri üzerine çeken, küresel borsa mitinginde rolünü oynamaktan da fazlasını yaptı. Ancak, eski teknoloji devlerinden biri olan Apple, bir trilyon mdoları aşacak ilk şirket pozisyonunda dedi.

Share Centre'daki bir yatırım araştırma analisti Ian Forrest ise, bir trilyon dolarlık şirketin kurulmasının kaçınılmaz olduğunu söyledi ve Bu beklenmeyen bir durum olursa (borsalarda düşüş) bu yıl olmayabilir, ancak önümüzdeki beş yıl içinde gerçekleşmesi kesin dedi.

Ancak bazı analistler Appleın, "ilk bir trilyon dolarlık şirket" tacını, çok daha hızlı bir şekilde büyüyen çevrimiçi perakende satış mağazası Amazon'a kaptıracağını düşünüyor.

Toplam 566 milyar dolarlık piyasa değeri ile dünyanın dördüncü en değerli şirketi konumundaki Amazon'un hisseleri geçen yıl yüzde 58 değer kazandı ve şirketin kurucusu ve CEO'su Jeff Bezos, yılda 34 milyar dolar artan ve net değeri 99 milyar dolara ulaşan serveti ile dünyanın en zengin adamı haline geldi.

Altı yıl önce borsada işlem gören Facebook, 520 milyar dolarlık değerleme ile beşinci sırada. Dünyanın önde gelen sosyal ağları arasında lider konumda olan Facebook hissleri de geçen yıl yüzde 56 yükseldi.

Dünyanın en büyük beş şirketinin toplam piyasa değeri 3.35 trilyon dolar. Bu rakam Birleşik Krallık ve ABD, Çin, Japonya ya da Almanya da dahil olmak üzere, birçok dünya ülkesinin gayri safi yurtiçi hasılasından fazla.
 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.