Apple’ın iPhone karı gittikçe düşüyor!

Apple’ın iPhone karı gittikçe düşüyor!

Akıllı telefonlardaki yükselen fiyatlar tüketicilerin canını sıktığı kadar üreticilerinde canını sıkıyor. Ortaya çıkan rapora göre fiyatlar gittikçe artsa da Apple’ın iPhone kar marji her yeni modelde düşüyor!

2007 yılında tanıtılan ilk iPhone modeliyle başlayan akıllı telefon devrimi bugün bambaşka bir boyuta geldi. Çok daha güçlü işlemciler, daha yetenekli kameralar ve göz alan tasarımlarla gelen akıllı telefonlara erişmenin maliyeti ise maalesef her geçen yıl arttı.

TechInsights tarafından hesaplanan verilere dayanarak The Information tarafından yayınlanan bir grafik ise artan fiyata rağmen Apple’ın kar marjinin gittikçe azaldığını gösteriyor.

Her ne kadar marka artık 1000 dolarında üstünde fiyatlarla ürün satsa da elde ettiği kar oranı iPhone 3GS modelinde yüzde 74 oranına çıkmış iken şimdi ise yeni iPhone modellerinde yüzde 60’lara inmiş durumda.

2016 yılında tanıtılan iPhone SE ise yüzde 53 ile şu ana kadarki kar oranı en düşük model olarak karşımıza çıkıyor. Ancak buna rağmen Apple’ın iPhone modellerinden elde ettiği kar son derece yüksek. Zira Canaccord Genuity tarafından açıklanan rapora göre iPhone satışları pazarın yüzde 20’sinden de az olsa da kar oranına baktığımızda tüm pazarın neredeyse yüzde 87’sine sahip.

Konumuza dönecek olursak TechInsights’dan Al Cowsky yaptığı açıklamada; Apple’ın telefona çok daha fazla şey sunması için çabaladığını, bu durumda da işlerin daha da karıştığını ve onlara maliyetini arttırdığını söyledi.

Raporda yer alan grafiğe baktığımızda ise hep giriş seviyesi fiyatların örnek alındığını görüyoruz. iPhone XS Max modeline baktığımızda 512 GB sürüm ile 64 GB sürüm arasında 35o dolar satış fiyat farkı var. Ancak iki modelin maliyet farkı ise sadece 70 dolar. Yani sözün özü Apple’ın her ne kadar kar marji düşse de marka kazanmaya devam ediyor.
 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.