AR-GE, Yenilik ve Akıllı Uzmanlaşma oturumu düzenlendi!

AR-GE, Yenilik ve Akıllı Uzmanlaşma oturumu düzenlendi!

Ege Ekonomik Forum’da “AR-GE, Yenilik ve Akıllı Uzmanlaşma” konulu oturum düzenlendi. İzmir Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Mehmet Yavuz, 2020 ve sonrası hedeflerini anlattı. 

Küresel gelişmeler ışığında bölgesel vizyon oluşturmak amacıyla bu yıl 3’üncüsü düzenlenen Ege Ekonomik Forum, ‘Yarın İçin Hayal Et’ temasıyla İzmir Swissotel'de başladı. EGEV ve Özgencil Grup ortaklığında; Tarım ve Orman Bakanlığı ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı destekleriyle, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Kalkınma Ajansı ve Bornova Belediyesi işbirliğiyle düzenlenen, iş ve ekonomi dünyasının duayenlerinin katılımı ile gerçekleşen forumun ilk gününde açılış konuşmalarının ardından oturumlar düzenlendi.
“AR-GE, Yenilik ve Akıllı Uzmanlaşma” konulu, Prof. Dr. Mustafa Tanyeri’nin moderatörlüğündeki oturumda konuşan İzmir Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Mehmet Yavuz, akıllı uzmanlaşmaya dair ajansın yaklaşımını anlattı. Yavuz, “Kalkınma sadece iktisadi boyutu olan kavram olarak değil, sosyal, kültürel ve çevresel boyutu olan bir kavram olarak ele alınmalı. Ülkemizdeki, 9, 10, 11’inci kalkınma planları hep sürdürülebilir kalkınmayı odağa yerleştirmiştir. Sadece iktisadi kalkınmayla bir yere varamayız, diğer boyutları da göz ardı etmemeliyiz” dedi. Yavuz konuşmasında şunları söyledi: 

“Ajansımızın hazırladığı 2014-23 dönemini kapsayan bölge planımız var. İzmir için hazırladığımız plan sürdürülebilir kalkınma kavramını odağına almış durumda. Biz 2020 ve sonrası dönem için aslında bir küçük revizyon, odağı değiştirmeden güncelleme çalışması yaptık. Kısaca, şunu söylüyoruz; Sürdürülebilir kalkınma çok önemli. Peki bunu nasıl hayata geçiririz? İki temel kavramı gündeme taşıyoruz. Bunlar yeşil ve mavi büyüme kavramları. Bunlar kaliteli büyümeyi sağlayacak. Yani, daha az kaynak kullanarak, çevreye daha saygılı şekilde, kaynakların gelecek nesle de ait olduğu bilinciyle büyümemizi sağlayacak. Yeşil ve mavi büyümenin odağında yer alan kaliteli büyümeyi üç temel odakta hayata geçirmek istiyoruz. Bunlar; Biri yenilik ve girişimcilik, ikincisi temiz enerji ve temiz teknolojiler, üçüncüsü de deniz ekonomisi.”

Akıllı uzmanlaşmanın, yenilik ve girişimcilik politikalarının altındaki temel araç olarak konumlandığını vurgulayan Dr. Yavuz, “Yani biz yenilik ve girişimciliği geliştirmek istiyoruz peki bunu nasıl yapmalıyız sorusuna cevap verdiğimizde, yani nasılın nasılına geldiğimizde burada karşımıza yöntem olarak akıllı uzmanlaşma çıkıyor” dedi. Ajanslarının bunun farkında olarak 2018’in ikinci yarısından itibaren, “Bir şey yönetebilmeniz için önce öğrenmeniz, bilmeniz gerekiyor” düşüncesinden hareketle, bir-bir buçuk yıldır akıllı uzmanlaşma nedir, nasıl yönetilmeli, nasıl dizayn edilmeli konularında ciddi çalışmalar yaptığını ve belli bir aşamaya geldiklerini anlattı. Yavuz, İzmir’deki ilgili kurum ve kuruluşlarla ortak çalışarak 2020’nin ilk çeyreğinde akıllı uzmanlaşma strateji çalışmalarını başlatmak istediklerini vurguladı. Bu kapsamda, Avrupa Birliği’nin ilgili kurumlarından da uzman ve kaynak desteği almak için girişimlerini sürdürdüklerini ifade etti.

İzmir için çok sektörlü yapının zenginlik olmakla birlikte diğer bir boyutuyla dezavantaj da olduğunu anlatan Dr. Mehmet Yavuz, şunları söyledi: 

İZMİR ÜRETİM ÜSSÜ

“Mukayeseli üstünlükler temelinde değerlendirdiğimizde tercih yapmamız bölge açısından mecburiyet olarak kendisini dayatıyor. Kaynaklar kısıtlı. Her şeyi aynı kalitede ve aynı rekabetçi seviyede yürütmemiz mümkün değil.  Rüzgâr enerjisi ekipmanları imalatında olmak üzere İzmir sadece Türkiye için değil Doğu Avrupa coğrafyasında ve Akdeniz havzasında da çok ciddi bir üretim üssü haline gelmiş durumda. Akıllı uzmanlaşma çalışmaları vasıtasıyla bu sektörün neresine odaklanmamız gerektiğini, dinamik girişimci keşif süreciyle bizatihi sahaya inerek belirlemek istiyoruz. Önümüzdeki dönemin perspektifi ve bakanlığımızın beklentisi de bu yönde. “
Dr. Yavuz, konuşmasını İzmir Biyotıp ve Genom Merkezi’nde 12 Aralık’ta düzenleyecekleri, sağlık teknolojileri alanında ülke genelindeki firmalarla merkezi bir araya getirecekleri toplantıya katılımcıları davet ederek noktaladı. 
Diğer konuşmacılardan Pınar Süt AR-GE Direktörü Reyhan Parlak Türkiye’nin inovasyonun neresinde olduğuna ilişkin konuşma yaptı.

Avrupa Birliği Kalkınma Ajansları Direktörü Esteban Pelayo iyi uygulama örneklerini anlattı. 
ESİAD Başkanı Fadıl Sivri de konuşmasında kurumlar arası işbirliğinin akıllı uzmanlaşma dahil herhangi bir yenilikçi kalkınma hamlesi için kilit bir faktör olduğuna vurgu yaptı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.