Aranan lezzet: Sahlep!

Aranan lezzet: Sahlep!

Kış aylarının vazgeçilmezi olan salep doğada çok zor bulunması ve toplanması ile yapımının emek gücüne dayalı olması dolayısıyla kilosu 2 bin 400 liradan alıcı buluyor.

Kış aylarının vazgeçilmez içecekleri arasında yer alan ve sahlepgiller familyasından otsu bir bitki olan sahlebin, kış klasiği olmasının yanı sıra birçok faydası da bulunuyor. Solunum yolu hastalıklarına karşı vücut direncini arttıran sahlebin özellikle kış aylarında içildiğinde grip ve nezle gibi soğuk algınlığına, doyurucu olması, enerji vermesi, içerdiği kalsiyum ve protein sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirmesi gibi birçok nedenden dolayı vazgeçilmez içecekler arasında yer alıyor.

aw789190-01.jpg

Sahlep üreticisi İsmail Yılmaz, salebin yazın ve kışın farklı kullanıldığını belirterek, “Safranbolu’nun birçok yerinde özellikle ormanlarda yabani sahlep yetişiyor. Ekilerek üretimi de yapılıyor. Sahlep kış aylarının en güzel içeceğidir. Yaz aylarında da dondurma yapımında kullanılan bir üründür. Biz de yaz aylarında hazırlayarak kuruturuz. İhtiyaca göre de değirmende öğütürüz. İçmek için ya da dondurma için hazırlarız” dedi.
Sahlebin pahalı olsa da kıymetli ürün olduğunu söyleyen Yılmaz, “Sahlebin fiyatı 2 bin 400 TL ve benzeri fiyatlarda. Sahlep pahalı olduğu kadar kıymetli bir üründür. Normalde 16-17 çeşit salep var. Toplanan 6-7 kilogram yaş sahlepten 1 kilogram kuru sahlep elde edilir. Bir kilo sahlepten de yaklaşık 200 fincan sahlep çıkar” ifadelerini kullandı.

"SADECE KIŞ KEYFİ DEĞİL, BİRÇOK FAYDASI VAR"

aw789190-03.jpg

Soğuk havalarda daha çok tüketilen sahlebin birçok sağlık sorununa da iyi geldiğini vurgulayan Yılmaz, “Sahlep vücudu ısıtır. Kış aylarında keyifli olması dışında bu özelliği de çok belirgindir. Göğsü yumuşatarak öksürük, soğuk algınlığı, nezle, boğaz ağrısına iyi gelmesi ile birlikte özellikle bağırsak problemlerinde çok kullanılır. Bağırsak solucanlarını düşürür ve kabızlığı geçirir. Zihni açarak çalışma gücünü artırır. Bünyeyi zinde tutar” şeklinde konuştu.

İsmail Yılmaz, sahlebin tüketimi ile ilgili ise, “Tüketim olarak yarım çay kaşığı toz sahlepten bir fincan sahlep çıkar ya da bir litre süte bir tatlı kaşığı sahlep atılıp Türk kahvesi gibi isteğe göre şeker katılıp pişirerek yapılabilir. Biz zaten baharatçı olduğumuz için çoğu üründe olduğu gibi sahlebin satışını yaparken de tarifini de veriyoruz” diye konuştu.

'Beyaz altın' olarak da bilinen, toplaması ve üretiminin zor olduğu sahlebin ormandan kaçak yollarla toplanmasının ise 109 bin 503 TL cezası bulunuyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.