Araştırmalar ortaya çıkardı! Sıcak hava zararlı böceklerin...

Araştırmalar ortaya çıkardı! Sıcak hava zararlı böceklerin...

Hava sıcaklıklarındaki artışın zararlı böceklerin metabolizmasını hızlandırdığı ve böylece enerjiyi daha çabuk yakan haşerelerde beslenme ve çoğalmanın arttığı ortaya çıktı.

Science dergisinde yayımlanan çalışmada, Washington Üniversitesi'nden Curtis Deutsch ve ekibi, bir  bütün olarak böceklerin daha sıcak günlerde  ne kadar hızlanacağına, çoğalacağına  ve tahıllara zarar vereceğine ilişkin matematiksel bir simülasyon geliştirdi.

Sıcaklığın, böcek metabolizmasını ve üremesini ne kadar  hızlandırdığını inceleyen araştırmacılar, hava sıcaklığındaki her santigrat  artışın, buğday, mısır (darı) ve pirinç için ilave yüzde 10 ila 25 hasar anlamına  geldiğini tespit etti.

Sıcaklıktaki artışın böceklerin iştahını artırarak ekinlerde daha  fazla zarara neden olduğunun altını çizen Deutsch, zararlı böceklerin halihazırda  her yıl dünya genelindeki mısır ve buğdayın yüzde 8'ine, pirincin ise yüzde  14'üne zarar verdiğini belirtti.

Ortalama küresel sıcaklığın sanayi öncesi dönemdeki seviyenin sadece 2  derece üzerine çıkması halinde, yıllık mahsul kayıplarının mısır için yaklaşık  yüzde 10, buğday için yüzde 12 ve pirinç için yüzde 17'ye kadar çıkabileceğini  belirten araştırmacılar, bunun üç tahıl için toplam yaklaşık 213 milyon tonluk  kayıp anlamına geldiğine işaret etti.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.