Ardahan Üniversitesi'nde Hocalı Katliamı anıldı

Ardahan Üniversitesi'nde Hocalı Katliamı anıldı

26 Şubat 1992 yılında Ermeni askerlerinin Hocalı'da Türk soydaşlarımıza yaptığı katliam Ardahan Üniversitesi'nde anıldı.

26 Şubat 1992 yılında Ermeni askerlerinin Hocalı'da Türk soydaşlarımıza yaptığı katliam Ardahan Üniversitesi'nde anıldı. Aradan 25 yıl geçmesine rağmen hem Azerbeycanlılar'ın hem de bizim yüreğimizi yakan bu facianın unutulmadığı tekrar gösterildi. Saygı duruşu ve İstiklâl Marşı okunduktan sonra Hocalı'da şehit olanların ruhuna hem şiirler hem de dualar okundu. Konferansa Ardahan Üniversitesi'nin rektörü sayın Mehmet Biber ve Azerbaycan'ın Kars'taki Başkonsolosu Nuri Guliyev de katıldı. 

Başkonsolos Nuri Guliyev 25 yıl önce Ermeni askerlerinin ve yandaşlarının çocuk, kadın, yaşlı demeden bir çok Azerbaycan halkını katlettiğini söyledi; dünya devletlerinin Azerbaycan'daki bu katliama sessiz kaldığını vurguladılar. Hocalı'da ve Karabağ'da yapılan bu savaşlarda, savaşın kurallarına uyulmadığına değinildi. Dünya devletleri kendi işlerine gelmediği için Azerbeycanlıların sesini duymak istemediğini söyledi. 

Konferansta Türkiye'de yaşanan 15 Temmuz darbe girişimine de değinildi. Başkonsolos Nuri Guliyev: "Türk tarihine bakıldığı zaman bu tür durumlarda bizi bizden daha iyi kimse anlayamaz. Yakın zamanda Türkiyeye de darbe girişimi yapılmadı. Fakat üstesinden gelindi. Bizi her zaman kendilerine rakip gördüler. Bizi hiçbir zaman zaman anlamadılar. Ama gün gelecek bizi herkes çok iyi anlayacak" diye konuştu. 

"Hocalı Katliamı Tarihte ve Edebiyatta" konulu bir panel düzenlendi. Panelde Ardahan Üniversitesi profesörlerinden sayın Şureddin Memmedli "Hocalı Feryadı" adlı bir şiir okudu ve sunum yaptı. Hemen ardından Azerbaycan Milli Bilimler Akademisi sayın Veli Başeliev sunum yaptı. 

Anlamlı etkinlikte 26 Şubat 1992 tarihini anlatan, yazarının  Rövşen Hasayoğlu'nun olduğu ve yönetmenliğini Reşat Bulut'un üstlendiği bir tiyatro oyunu oynandı. 

Haber: Sibel Akar

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.