Arnavutça ve Boşnakça Seçmeli Ders Oluyor

Arnavutça ve Boşnakça Seçmeli Ders Oluyor

Ak Parti İzmir Milletvekili Kerem Ali Sürekli, Milli Eğitim bakanlığının başlattığı “Yaşayan Diller ve Lehçeler” programı dâhilinde Arnavutça ve Boşnakça dilleri seçmeli ders olarak seçilebileceğini açıkladı.

Sürekli,  Ortaokullarda 2018 yılından itibaren başlayacak programa öğrencilerin 7 Mart’a kadar bulundukları okul müdürlüklerine başvurmaları gerektiğini ifade etti.

Milli Eğitim Bakanlığında yapılan ve  Milli Eğitim Bakan yardımcısı Orhan Erdem, AK Parti İzmir milletvekili Kerem Ali Sürekli, AK Parti 24.Dönem İzmir milletvekili ve Balkan Stratejik Araştırmalar Merkezi (BASAM) Başkanı Rifat Sait, Milli Eğitim Bakanlığı orta öğretim Genel müdürü Dr. Cem Gençoğlu, Dünya Balkan Dernekleri Federasyonu Başkanı Recep Varol, Arnavutça Eğitmeni Şevket Balla ve çeşitli Balkan Derneklerinin temsilcilerinin katıldığı toplantıda Yaşayan Diller ve Lehçeler” içinde Arnavutça ve Boşnakçanın seçmeli ders olarak okutulması istişare edildi.

Toplantı sonrası bir açıklama yapan AK Parti İzmir milletvekili Kerem Ali Sürekli, konuya büyük önem verdiklerini belirterek TBMM’ye bu konu hakkında bilgi vereceğini ifade etti. İzmir milletvekili Sürekli, başta Balkan dernekleri olmak üzere tüm ilgililere bu programın duyurulması konusunda çalışma yapacaklarını söyledi. Sürekli, “Arnavutça ve Boşnakça öğrenmek isteyen öğrenci kardeşlerimiz 7 Mart Salı akşamına kadar bulundukları okul müdürlüklerine seçmeli ders tercih dilekçelerini vermeleri gerekiyor. En az 10 öğrencinin istemesi durumunda okul Arnavutça ve Boşnakça dil derslerini verilecek. Bu konuyla ilgili talimat 81 ilin valiliklerine ve Milli Eğitim müdürlüklerine bir yazı ile iletildi. Öğrencilerin seçmeli ders olarak Arnavutça ve Boşnakçayı tercih etmesi durumunda, bu okullar için Arnavutça ve Boşnakça bilen öğretmenler alınabilecek. Öğretmenler, başvuru yapan 4 yıllık lisans eğitim almış Arnavutça ve Boşnakça bilen kişiler arasından seçilecek. Seçilen öğretmenler güvenlik soruşturmasından geçtikten sonra ilgili okullarda göreve başlayabilecekler”dedi.

Konuyla ilgili konuşan 24.Dönem İzmir milletvekili ve Balkan Stratejik Araştırmalar Merkezi (BASAM) Başkanı Rifat Sait, Mart Ay’ı içinde İzmir’de geniş katılımlı bir basın toplantısı düzenleneceğini ve toplantıya Milli Eğitim Bakan yardımcısı Orhan Erdem, AK Parti İzmir milletvekili Kerem Ali Sürekli, AK Parti 24.Dönem İzmir milletvekili Rifat Sait, Milli Eğitim Bakanlığı orta öğretim Genel müdürü Dr. Cem Gençoğlu’nun katılımlarının yanı sıra Arnavutça ve Boşnakça dillerini kullanan Kosova, Arnavutluk ve Bosna-Hersek gibi ülkelerin Milli Eğitim Bakanlık yetkilileri ile ağırlıklı bu ülkelerden göç edenlerin kurdukları sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin davet edileceğini söyledi. Sait, Arnavutça ve Boşnakçayı sadece Arnavut ve Boşnak kökenlilerin değil herkesin seçebileceğini ve bu dillerin bilinmesinin ileriki kariyer hayatlarında öğrencilere büyük avantajlar sağlayabileceğini söyledi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.