Artan Kanlı İshal Riskine Dikkat!

Artan Kanlı İshal Riskine Dikkat!

Salgının en önemli sebeplerinin temizliğinden emin olunmayan gıdaların tüketilmesi, dışarıdan yiyecek- içecek sipariş ederken bilinçsiz tercihler yapılması olabileceğini belirten Uz. Dr. Aslan Çelebi, kanlı ishal tedavisine ilişkin konuştu.

Memorial Bahçelievler Hastanesi İç Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Aslan Çelebi, kanlı ishal tedavisine ve kanlı ishalden korunma yöntemlerine ilişkin yaptığı açıklamaya "Son 15 gündür yaygın olarak kanlı, mukuslu, ateşle seyreden ve erişkinlerde kısa süre içerisinde ani tansiyon düşüklüğüne ve aşırı sıvı kaybına yol açan ishaller görülmektedir. Daha önce normal yaz ishallerinde hastalarımıza dikkat etmelerini, bu durumun yiyeceklerden kaynaklanabileceğini ve birkaç gün evde dinlenmeyle geçmezse hastaneye başvurulabileceğini söylemekteydik. Ancak yeni görülen ishal vakaları erişkinlerde çok kısa sürede sıvı kaybına yol açarak ciddi hale gelebilmektedir. Bu nedenle kısa süre içerisinde hastaneye başvurulması önem taşımaktadır." ifadelerini kullanarak başladı.

Uz. Dr. Aslan Çelebi, "Antibiyotik ya da kaybedilen sıvı kaybının yerine konduğu bir medikal müdahale yapılmadığı takdirde, geçmeden günlerce devam etmektedir. Sıvı kaybı devam ederse; tansiyon düşüklüğü, hücre ve dokuların normal metabolizmasının bozulduğu hipovolemik şok ya da böbrek fonksiyonlarının bozulması gibi daha ağır tablolarla hastaneye başvurular olmaktadır." diye konuştu.

51594162.jpg

Aşıyla ya da koronavirüsle ilgili değil, bakteri kaynaklı

Pandemi nedeniyle ishal hastaları en sık koronavirüs ya da aşı kaynaklı olabileceği endişesiyle hastanelere başvurmaktadır ancak aşı ile herhangi bir ilgisi şu ana kadar olan çalışmalarda gösterilmemiştir. Bununla birlikte kanlı ishal virüs kaynaklı değil, bakteriyel bir durumdur. Yani koronavirüs ile de ilgisi yoktur.

Hastalar hastaneye başvurduğunda ilk aşamada hastaya gaita ve kan tetkikleri yapılmaktadır. Bazı hastalarda antibiyotik tedavisine başlanır. Sıvı kaybı çok olan hastalara serum tedavisi verilir.

Salgından korunmak bu önerileri dikkate alın!

Uz. Dr. Aslan Çelebi, şu tavsiyelerde bulundu:

"Hijyen kurallarına çok dikkat edilmelidir. Çünkü ishal fekal (dışkı) ve oral (ağız) yolla bulaşan hastalıktır. Eğer mümkünse mutlaka klozet, lavabo ayrımı çok önemlidir. Mümkün değil ise her kullanım sonrası lavabo ve klozetler çamaşır suyu ile temizlenmelidir.

Havlular diğer ev sakinlerinden kesinlikle ayrı tutulmalıdır ya da mümkünse tek kullanımlık havlu kullanımına geçilmelidir.

Eğer ishal var ise mutlaka bir an önce hastaneye başvurulmalıdır.

Beslenme planında haşlama patates, muz gibi gıdalara çok aşırıya kaçmamak kaydıyla ağırlık verilebilir.

Dışarıdan yemek yerken çok dikkatli olunmalıdır. Hijyen açısından güvenilir yerlerden yemek yenmesi önem taşımaktadır.

İçilen sulara dikkat edilmelidir. Dışarıdan alınan sularda mutlaka kalitesine güvenilen, ağzı kapalı sular tercih edilmelidir. "

Dışarıda içilen içeceklerde buz kullanılmamalıdır. Çünkü bazı restoranlarda buzlar çeşme suları ile hazırlanabilmektedir. Bunlar ishal gibi çeşitli bakteriyel salgınların daha da yayılmasında etkili olmaktadır.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.