Aşık Mahzuni Narlıdere’de Anıldı

Aşık Mahzuni Narlıdere’de Anıldı

Çağımızın Pir Sultan Abdalı olarak kabul edilen Aşık Mahzuni Şerif, aramızdan ayrılışının 14.üncü yıldönümünün de Narlıdere’de heykeli başında düzenlenen tören ile anıldı. Çatalkaya Mahallesinde Narlıdere Belediyesinin Mahzuni Şerif adına yaptığı parkta v

Umutsuz değilim

14 yıl önce 17 Mayıs 2002'de Almanya’nın Köln şehrinde hayata gözlerini kapayan halk ozanı Aşık Mahzuni Şerif Narlıdere’deki heykeli başında anıldı. Anma törenine Narlıdere Belediyesi Başkanı Abdül Batur,  CHP PM üyesi Mustafa Moroğlu, Balçova Belediyesi eski meclis üyesi Muharrem Dayanç, Narlıdere Alevi Bektaşi Derneği Başkanı Mustafa Aslan, CHP Narlıdere İlçe Başkanı Şahin Fırat, Meclis Üyeleri, Muhtarlar ve Narlıdereliler katıldı. Narlıdere Alevi Bektaşi Derneği Başkanı Mustafa Aslan, Mahzuni şerif anma töreninde yaptığı konuşmada; her yıl Narlıdere Belediyesi öncülüğünde düzenlenen Mahzuni Şerifi anma programı için bir araya geldiklerini belirterek, daha dün gibi fakat 14 yıl önce büyük ozan Mahzuni Şerifi hakka yolcu ettiklerini hatırlattı. Aslan “ Mahzuni babanın düşüncesi Narlıdere’de yaşatmak için emek veren Narlıdere Belediye Başkanımız Abdül Batur ve tüm emeği geçenlere teşekkür ediyoruz. Mahzuni Baba’nın Türkiye’si ile bugün yaşadığımız Türkiye çok farklı. Bugün Cumhuriyet bile tartışılır hale geldi. Fakat ben umutsuz değilim bu coğrafya nice Mahzuniler yetiştirir ve bu gidişe bir dur der” dedi.

 

 

Günümüz Türkiye’sinin yönetimine karşı söylenebilecek en güzel mısralar

Aşık Mahzuni’nin Narlıdere’deki heykeli başında yapılan törende bir konuşma yapan Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur, Aşık Mahzuni Şerifin vefat ettiği tarih olan 17 Mayıs 2002'den itibaren Narlıdere Belediyesi ve Narlıdere Alevi Bektaşi Derneği büyük ozanı anmak, hatırasını ve öğretisini gelecek kuşaklara taşımak için ellerinde geleni yaptıklarını ifade eden Batur, ‘Ezilen halkın sesi olan Mahzuni Şerifin değerli hatırasını yaşatmak için bugün burada sizlerle toplanmamız onur verici’ diyerek sözlerine başladı. Batur “Son yüzyılın en önemi değerlerinden bir tanesi ve Çağımızın Pir Sultan Abdal olan Aşık Mahzuni Şerifi anmak için bir araya geldik. Ne acıdır ki bundan 14 yıl önce Narlıdere’de Hüseyin Turan, Sabahat Akkiraz gibi değerli sanatçılarımızla türkü gecesi yapıyorduk. Akşam üzeri gelen acı haberle Aşık Mahzuni Şerifi kaybettiğimizi öğrendik.  Bu üzücü haberden sonra büyük ozanımızı anmak için her yıl Narlıdere’de onun adını ve anısını yaşatmak için Beste yarışması düzenleme kararı aldık. Bu akşam da 8. Kez adını onurlandıracağız. Aşık Mahzuni yıllar öncesinde bugünleri görebilen usta bir ozandı. Özellikle bazı eserlerini dinlerken hayret etmemek mümkün değil.  Özellikle son dönemlerde laiklik ile ilgili yapılan açıklamaları göz önünde bulundurunca Mahzuni’nin şu satırlarını hatırlamamak mümkün değil. ‘ Kurban Olam Yürüdüğün Yollara, Kara Peçe Yakışmıyor Kullara, Uyanmak Bizim Hallara, Sarı Saçlım Mavi Gözlüm Nerde Nerde Nerdesin Dost’. Günümüz Türkiye’sinin yönetimine karşı söylenebilecek en güzel mısralar bunlar. Aşık Mahzuni gibi değerleri Narlıdere’de yaşatmak için ve gelecek kuşaklara ulaştırmak için elimizden geleni yapmaya hazırız. Bu akşam 8.ncisini düzenleyeceğimiz Aşık Mahzuni Beste yarışması sadece bir yarışma değil Mahzuni düşünce ve felsefesini yaşatacak yeni neferler kazandırma mücadelesidir. Mahzuni gibi Anadolu’nun sesini milyonlara ulaştırma mücadelesidir. Ben bir kez daha bu vesileyle Aşık Mahzuni babanın elinde saygıyla eğiliyorum, ışıklar içinde yatsın” dedi

 

 

da4d8901-c7eb-4503-8452-5e0840c1c164anmasında yaptığı konuşmasında Düşüncelerimi ve kelimelerimi seçerek konuşmaya çalışıyorum. Mustafa Kemal Atatürk gibi, Yaşar Kemal gibi, Uğur Mumcu gibi, Mahsuni Şerif ve daha ismini sayamayacağım Eşit yurttaşlık mücadelesinin önderleri hem de Türkiye demokrasi mücadelesi liderlerini anma günleri sadece bir formaliteden öteye gitmezse bu anmanın çok anlamı olacağını düşünmüyorum. Narlıdere Belediye Başkanı, Meclis üyeleri bu anıtı buraya yapmasaydı, yarışmalar yapılmasaydı, biz bugün burada Mahzuni şerifi anamayacaktık. Mahzuni gibi mücadele insanlarını unutmamak için bu anmaları önemseyelim daha da kalabalık katılım sağlayalım ve sizden bu akşam evlerimize gittiğimizde Mahzuni’nin türkülerini söyleminizi rica ediyorum” dedi.

 

Yapılan konuşmalarında ardından Mahzuni eserlerinden oluşan küçük bir türkü dinletisinin ardından tören katılımcıları ile birlikte Mahzuni Şerif Heykeline kırmızı karanfil bıraktılar.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.