Aşırı sıcaklar uzmanları endişelendiriyor

Aşırı sıcaklar uzmanları endişelendiriyor

Bilim insanlarına göre, Batı Akdeniz’deki rekor sıcaklıklar, iklim krizi ile mümkün oldu.

Araştırmacılar İspanya, Portekiz, Fas ve Cezayir’deki sıcak hava dalgasının küresel ısınma nedeniyle en az 100 kat daha olası hale geldiğini hesapladı.

İklim krizinden önce, böylesine aşırı bir olayın yalnızca en az 40.000 yılda bir olması bekleniyordu. Bu da insan zaman ölçeğinde istatistiksel olarak imkansız.

Bilim insanları, yılın başlarındaki bu tür sıcakların, yaza göre daha az hazırlıklı olan insanlar için özellikle zararlı olduğunu söyledi.

Çiftçiler zaten uzun süreli bir kuraklıktan mustaripti ve sıcak hava dalgası, özellikle buğday için mahsul yetiştirme mevsiminde etkili oldu.

Bölgedeki aşırı sıcaklıklar, iklim modellerinin öngördüğünden daha hızlı artıyor, bu bilim insanlarını endişelendiren bir sorun ve nedenlerini anlamak için yoğun araştırmalar sürüyor.

İnsan kaynaklı küresel ısınmanın, sıcak hava dalgalarının şiddetini ve sıklığını artırdığı halihazırda biliniyordu.

Ancak iklim krizi olmadan gerçekleşmesi imkansız olan aşırı olayların sayısı artıyor ve gezegen genelinde yaşamları ve geçim kaynaklarını yok ediyor.

Nisan ayında bilim insanları, Afrika Boynuzu’ndaki yıkıcı kuraklığın küresel ısınma olmadan gerçekleşmeyeceğini gösterdi. 2022’de yapılan bir Guardian analizi, öldürücü sıcak dalgalarından kavurucu denizlere kadar en az bir düzine ciddi olayın, insan kaynaklı küresel ısınma olmadan neredeyse imkansız olacağını ortaya koydu.

Çalışmayı World Weather Atribution işbirliği kapsamında yürüten araştırmacılardan ve Hollanda Meteoroloji Enstitüsü’nden Dr. Sjoukje Philip, “Geçmişte daha soğuk iklimlerde bu ekstrem olay neredeyse imkansız olurdu. Glecekte daha yoğun ve daha sık sıcak hava dalgaları göreceğiz” dedi.

119166964-gettyimages-1233727006.jpg

Çalışma ekibine dahil olan Imperial College London’dan Dr Friederike Otto, Akdeniz’in, Avrupa’da iklim değişikliğine karşı en savunmasız bölgelerden biri olduğunu hatırlatırken, Fas’taki VI. Muhammed Politeknik Üniversitesi’nden Dr. Fatima Driouech ise “Bu tür koşullar biz sera gazları salmayı bırakana kadar her zamankinden daha sık meydana gelecek” dedi.

Araştırmacılar, küresel ısınmanın 26-28 Nisan sıcak hava dalgası üzerindeki etkisini değerlendirmek için meslektaş incelemesinden geçmiş çalışma yöntemini kullandılar ve sonuçlar, yalnızca bir hafta içinde üretilen böyle bir çalışma için şimdiye kadarki en hızlı sonuçlar oldu.

Sıcak hava dalgası, yılın o zamanında dört ülkede daha önce hiç kaydedilmemiş 36.9 derece ile 41.0 derece arasında değişen sıcaklıkları getirdi.

Ekip, günümüzün daha sıcak dünyasındaki yüksek sıcaklıkların olasılığını iklim krizinden önceki olasılıklarla karşılaştırmak için hava durumu verilerini ve iklim modellerini kullandı.

Küresel ısınmanın, sıcak hava dalgasını en az 100 kat daha olası hale getirdiğini, 3,5 dereceye kadar daha yüksek sıcaklıklar yarattığını buldular.

Bilim insanları, sıcak hava dalgalarının en ölümcül aşırı hava türü olma eğiliminde olduğunu söyledi.

Nisan sıcak hava dalgasından kaynaklanan ölüm verileri henüz mevcut değil, ancak 2022’deki sıcak hava dalgaları İspanya’da yaklaşık 4.000 ölüme, Portekiz’de ise 1.000’den fazla ölüme yol açtı.

Kızılhaç Kızılay İklim Merkezi’nden Roop Singh, “Araştırmanın sonuçları, ısıya bağlı ölümleri azalttığı bilinen uyarlamaları devreye sokmak için daha acil çalışma gereğini gösteriyor” dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.