Aşk İksiri operası Bornova Kültür ve Sanat Merkezi’nde!

Aşk İksiri operası Bornova Kültür ve Sanat Merkezi’nde!

İzmir Devlet Opera ve Balesi geçen sezon sahnelediği Gaetano Donizetti’nin AŞK İKSİRİ adlı komik operasını; 5, 7 ve 12 Kasım’da son kez sahneleyecek.

Donizetti’nin bestelediği yetmişi aşan opera içinde, dünya sahnelerinde sürekli oynanan üç operasından biri olan Aşk İksiri’nin metni Felice Romani tarafından yazılmış, Eser dünyada ilk kez 12 Mayıs 1832’de Milano’da, ülkemizde de ilk kez 10 Aralık 1952’de Ankara’da sahnelenmiştir. Aşk İksiri, İzmir Devlet Opera ve Balesi’nde konuk Rumen şef Vladimir Lungu ve Tolga Taviş yönetiminde ve Ankara Devlet Opera ve Balesi rejisörü Figen Ayhan Karakelle’nin rejisi ile sahneleniyor.

Dekor tasarımcılığını Özgür Usta, kostüm tasarımcılığını Gazal Erten’in üstlendiği eser için koroyu Hans Joachim Gallus ve Orhan Öner Özcan hazırladı. Eserin ışık tasarımı ise Fuat Gök’e ait. Aşk İksiri’nde solo rolleri; Eylem Demirhan Duru, Evren Işık, Beril El, Ayşe Özmen, Emre Akkuş, Burak Dabakoğlu, Muzaffer Soydan, Murat Duyan, Cengiz Sayın, Doğukan Özkan, Nejad Beğde, Cihan Özmen, Volkan Şen, Elif İpek, Necla Çetin Tosyalı ve Burcu Ömür Zeybek üstleniyorlar.

Canlı ve parlak bir tarzda yazılmış olan eser, ilk sahnelendiği dönemde de büyük bir başarı kazanmış. Aşk İksiri, müzikal bir tutku içinde eritilmiş duyguları, komikten ciddiye geçişlerdeki renk nüansları, bazen canlı, bazen parlak, bazen de heyecanlı bir şan çizgisine eşlik eden orkestrasyonu ile bestecinin ününü pekiştirmiş; eleştirmenlerce büyük usta diye anılmasını sağlamıştır. 

Yapıt orijinalinde 19. yüzyıl başlarında İtalya’nın bir köyünde geçmektedir. Bu sahnelemede ise eserin dönemi, 2000’li yıllara taşınmıştır. Konu, herhangi bir şehrin merkezinde yükselen plazalardan birinde yer alan büyük bir şirketin ofisi içindeki ilişkiler üzerinden anlatılmaktadır. Ofis görevlisi Nemorino, şirket müdürü Adina’ya aşıktır. Zeki, başarılı ve güzel bir kadın olan Adina, Nemorino’nun dürüstlüğüne ve samimiyetine ilgi duymaktaysa da ona yüz vermez. Şirketin başkanı Belcore de Adina’ya ilgi duymaktadır… Nemorino’nun imdadına her derde deva bulduğu iddiası olan şarlatan Dulcamara yetişecek, onu sihirli iksiri ile kandıracaktır. Neyse ki, güzel Adina iki aşk arasında kalsa da, zengin kız fakir oğlan aşkı mutlulukla sonlanacaktır.  
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.